Ігор Рибаков
Народний депутат України, лідер депутатської групи "Реформи заради майбутнього"
25.01.2012

Камо грядеши? БТР, ракети, земля та комп'ютерні технології

Сьогодні Україна опинилася на порозі нової ери. Чи на краю провалля. 2012-й стане для нас визначальним.

Або ми переступимо поріг й почнемо свій шлях у товариство високо розвинутих технологічних держав, або, не дай Бог, зробимо ще один крок в сторону прірви, з якої не має вороття.

І знов перед нами стоїть вибір: камо грядеши? Можна дискутувати, читати й перечитувати урядові (і не тільки) програми розвитку..

Але глобалізований світ вимагає швидких рішень й переорієнтацію економік. Провідні фахівці заявляють: після другої хвилі світової кризи світ кардинально зміниться.

Провідні економіки світу перелаштовуються. В першу чергу позбавляються енергозатратних секторів, таких як металургія й хімія.

В той же час Україна сьогодні витрачає шалені матеріальні та людські ресурси на їх порятунок. Порятунок галузей, які морально застарілі й були збудовані півстоліття тому.

Ми і надалі лишаємося економікою колоніального типу. Експортуємо метал, а потім купуємо зроблені за кордоном з нього автомобілі, з українського граніту роблять кращі кахлі світу, на яких написано: Made in Italy З українського лісу виробляють меблі, які потім продаються в найдорожчих київських меблевих салонах. І цей ряд можна ще довго продовжувати.

Україна за двадцять років новітньої незалежності все ще не дала відповіді на світові виклики. Двадцять років п'ята в Європі і двадцять перша у світі за кількістю населення країна шукає свій шлях. Сорок друга у світі за розміром території держава рухається із заплющеними очима, навмання...

На мою думку, нам знову потрібно звернутися до глобальних рейтингів й , можливо там побачити свій шлях.

Україна займає :

3-е місце в світі по постачаннях легкої військової техніки, у тому числі бронетранспортерів БТР-3 "Гардіан" і БТР-4 "Буцефал".
12-е місце з експорту зброї у світі, згідно з рейтингом Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру (SIPRI).
3-є місце в світі за обсягами експорту ячменю - 16,7% світового ринку..
4-е місце (6%) - з експорту кукурудзи.
4-е місце у світі за обсягами вирощування картоплі.
5-е місце у світі за кількістю запусків ракет-носіїв.
6-е місце (5,4% світового ринку) - за обсягами експорту пшениці.
7-е місце в світі серед країн з найвищим рівнем комп'ютерного піратства.
9-е місце у світі за кількістю студентів з-за кордону. У трійці лідерів - США (21%), Великобританія (10%) і Німеччина (7,5%).

В Україні кращі фахівці із розробки кібернетичних систем, програмування, які працюють по всьому світі в провідних корпораціях, а в Україні, на жаль, вимушені займатися комп'ютерним піратством.

В Україні найкраща земля, яка може годувати пів-планети.

Українці зробили найбільший у світі літак "Мрія", який Міжнародна федерація аеронавтики внесла в Книгу рекордів Гіннеса за його 240 рекордів.

Українські ракети не падають в Тихий океан, а успішно виводять на орбіту космічні апарати.

Тому, експорт зброї, комп'ютерні та авіаракетні технології, сільське господарство - ось прямі вказівники шляху України в майбутньому глобалізованому світі.

Просто нам потрібно відкрити очі й побачити те, що міжнародні рейтингові агенції уже давно бачить, і створити умови для розвитку цих галузей. І тоді, можливо, ми знайдемо своє місце в світі й свою національну ідею, яка об'єднає як країну, так і її політиків.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі