Ігор Рибаков
Народний депутат України, лідер депутатської групи "Реформи заради майбутнього"
26.12.2011

Бюджет 2012. Правильно поставити кому: "Провалити не можна ухвалювати!"

Чи можна ризикувати й вести корабель в нічний шторм без навігаційних карт через море айсбергів? Якийсь відчайдуха-одиначка ради адреналіну може ризикувати. Але коли корабель перевозить сотні пасажирів - чи може капітан зробити такий крок? Питання риторичне.

Чи можна було залишити країну в новому році без бюджету? Чи потрібно було чекати результатів газових перемовин й нової ціни на газ?

"Можна!" кричать ті, у кого немає відповідальності. Бо бюджет - це відповідальність. Відповідальність за заробітні плати вчителів, лікарів, за пенсії й допомоги при народженні дитини. Бюджет - це будівництво доріг, шкіл, лікарень.

Критикувати можна. Критикувати потрібно. Але критика має допомагати творити, а не лише руйнувати. Ніхто не каже що це ідеальний документ. Але ніхто також і не скаже, що це не реалістичний документ.

Фракція "РЕФОРМИ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО" напередодні ухвалення бюджету провела не одну фахову дискусію з цього питання. Бо ми розуміли нашу відповідальність. Від голосів нашої фракції залежало, ухвалять цей документ чи ні. Тому ми ретельно зважували, де поставити кому у реченні: "Провалити Бюджет не можна ухвалювати!".

У світі вирує фінансова криза. І в цей час відповідальні політики мають приймати відповідальні рішення.  Не зважаючи на це, бюджет максимально соціальний. Завдяки, зокрема, і твердій позиції нашої фракції, розмір прожиткового мінімуму в середньому на одну особу зросте на 128 гривень. На 14 відсотків підвищиться рівень мінімальної заробітної плати, на 25,6 зростуть оклади працівників бюджетної сфери, на 2,9 мільярди гривень більше порівняно з поточним роком передбачено у 2012 році соціальних виплат на допомогу одиноким матерям, інвалідам  дитинства, при народженні, по догляду за дитиною, на дітей-інвалідів тощо.

В Бюджеті передбачена надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу усім педагогам, медикам, фармацевтам. Пенсіонерам зросте розмір мінімальної пенсійної виплати в середньому на 10 відсотків.

З іншого боку, ми скасували депутатські пільги. Ми не кричали про це "під вибори" до парламенту, як деякі горе-опозиціонери. Ми просто натиснули кнопки "за" й скасували ганебні депутатські пільги.

Ми розуміємо, що це мало. Але ми кажемо – це реально!

Є ще одне але... Ціна на газ. В бюджеті вона становить 416 доларів. Перемовини ще тривають. І у разі зниження ціни на газ у нових контрактах фракція "РЕФОРМИ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО" ініціюватиме перегляд Держбюджету задля збільшення зарплат і прожиткового мінімуму.

Ігор Рибаков, народний депутат, голова депутатської фракції "РЕФОРМИ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі