Шкромида Юрій
Маю вищу юридичну освіту. Займаюсь приватною юридичною практикою. Разом з братом є засновником юридичної фірми "Шкромида та Партнери".
20.08.2012

Як пережити Рамадан там, де ніколи не сідає сонце?

Правовірні мусульмани з усього світу дотримуються Рамадану. Протягом одного місяця в році вони постять від світанку до заходу. Але що робити мусульманам в місті, де сонце ніколи не сідає?

Місто Рованіємі у Фінляндії лежить у землі крайнощів.

Воно знаходиться майже на лінії Північного полярного кола. У середині зими це фінське місто оповите темрявою, влітку ж воно купається в сонячних променях.

Настільки довгий світловий день представляє особливу проблему для тих мусульман, хто поститься, таких як Шах Масуд Джалал Міах.

28-річний чоловік переїхав до Рованіємі, який знаходиться в 830 кілометрах на північ від столиці країни - Гельсінкі, з Бангладеш п'ять років тому, щоб здобути освіту в галузі інформаційних технологій. Він нічого не їв і не пив вже протягом 21 години. І при цьому він сміється.

"Тут не темніє. Все виглядає однаково, сонце завжди в небі, і досить складно зрозуміти, яка зараз година", - говорить він.

На годиннику 11 вечора, а сонце лише щойно опустилося нижче горизонту. Небо стало красивого насичено-синього відтінку. Темніти воно більше вже не буде, а через 5:00 сонце знову встане.

Масуд каже, що по фінському часу важко постити, і зізнається, що втомився. Але, незважаючи на голод і стомлення, чоловік заявляє, що дотримання Рамадану з урахуванням довгих світлових днів у Фінляндії - це задоволення.

Лазівка?

Існує можливість скоротити кількість годин, під час яких дотримується строгий піст. Для цього схід і захід сонця треба розраховувати згідно тим країнам, які знаходяться на південь від Фінляндії. Доктор Абдул Манна, місцевий імам і президент Ісламського товариства Північної Фінляндії, заявляє, що існує дві наукові школи.

"За словами єгипетських вчених, якщо дні довгі і тривають більше 18 годин, тоді ви можете стежити за часом в Мецці, Медині або в найближчій мусульманській країні, - говорить Манна. - Інша точка зору у вчених в Саудівській Аравії, який вважають, що який би не був день - довгий чи короткий - ви повинні поститися за місцевим часом".

Доктор Манна стверджує, що більша частина мусульман в Європі дотримуються або поста за часом в Мецці, або по часовому поясу Туреччини, яка є найближчим до Фінляндії мусульманською державою.

Вибір часу, за яким дотримуватися посту, був нелегким і для Нафіси Есмін з Лапландського університету. Дослідниця разом з чоловіком і двома дітьми перебралася до Фінляндії шість років тому.

За її просторій кухні, декорованої в скандинавському стилі, розноситься аромат смаженої цибулі, спецій і соусу чілі.

Дівчина готує іфтар (страва для традиційного прийому їжі між заходом і світанком) і пригадує свій перший Рамадан після переїзду.

Тоді вона вирішила вести пост по фінському тимчасового поясу, що іноді означало відмову від прийому їжі протягом 20 годин на добу.

"У якийсь момент я вирішила: з мене досить, - згадує Есмін. - Я буду слідувати" розкладом Мекки". І все ж я турбуюся, чи прийме Аллах такий режим".

Інші проблеми

Поліція Пакистану заарештувала одинадцятирічну дівчинку-християнку, обвинувачену в спалюванні сторінок з Корану.

Багато мусульман прибувають до Фінляндії в якості біженців з таких країн, як Сомалі, Ірак і Афганістан. З 2001 року Фінляндія щорічно приймала до 750 біженців.

Влада країни часто розподіляють новоприбулих в міста начебто Рованіємі, розташовані на далекій півночі. У таких місцях довга тривалість світлового дня - далеко не єдина проблема для правовірних мусульман.

Зокрема, жоден магазин в місті з населенням в 60 тис. не продає халяльні продукти, приготовані згідно з канонами ісламу. Найближче джерело халяльної їжі - місто Оулу, розташоване в 300 км звідси.

Альтернативний варіант - закуповуватися у шведській Лулее, але для цього потрібно перетинати кордон.

Есмін віддає перевагу місту Лулее, який теж знаходиться не близько - в 6 годинах їзди на машині від Рованіємі. У списку покупок - чорний нут, фініки, рисові крекери і дуже багато халяльного м'яса.

Зрозуміло, закуповуватися припадає на весь місяць Рамадан. На підтвердження цього вона відкриває дверцята холодильника, обклеєні фотографіями їх сімейства, і демонструє сім великих літаків, переповнених замороженим халяльним м'ясом.

Есмін і Масуді подобається жити в межах арктичного кола. За їхніми словами, місцеві жителі дуже гостинні і поважають релігійні звичаї інших.

Але все ж вони визнають, що важко перебувати далеко від дому, сім'ї та друзів під час основних релігійних свят.

"Раніше ми чекали заходу і обідали разом, але тепер я роблю це сам, - каже Масуд Міах. - Тут життя тече в звичайному руслі, немає відчуття свята. Я відчуваю, що чогось мені тут бракує".

Блог Удава

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі