Шкромида Юрій
Маю вищу юридичну освіту. Займаюсь приватною юридичною практикою. Разом з братом є засновником юридичної фірми "Шкромида та Партнери".
16.08.2012

Від кого захищати адвоката?

Адвокатів найближчим часом можуть зробити практично невразливими для міліції. У всякому разі, на словах. Відповідний законопроект зареєстрував у Верховній Раді депутат-регіонал Юрій Мірошниченко. Якщо ініціатива знайде підтримку, правоохоронці зможуть входити в офіс до адвокатів, тільки переслідуючи по п'ятах злочинця або в разі "прямої загрози життю і здоров'ю громадян".

Подібне нововведення нібито пов'язано з тим, що останнім часом все більше правознавців скаржаться на втручання спецслужб в їх роботу. Мовляв, їх прослуховують, і розмови записують, і допитують, незважаючи на адвокатську таємницю. Тому юристам потрібні додаткові гарантії незалежності та безпеки. Але найцікавіше, що вони, опинившись раптом в ролі підзахисних, не зовсім розуміють, чим допоможе їм новий закон.

- Проблема в тому, що Закон "Про адвокатуру", який гарантує правознавцю захист і невтручання в його професійну діяльність, не виконується, - пояснює адвокат Сергій Куліба. - Документи, пов'язані із здійсненням юристом його діяльності, не підлягають огляду, розголошенню та вилученню, згідно ст. 10 цього закону. І що нам дасть ще один нормативний акт? Можна хоч десять законопроектів прийняти з аналогічним текстом, вони від цього не запрацюють.

Але замість того, щоб відкоригувати механізм дії існуючих законів, парламентарії хочуть заборонити спеціальним підрозділам по боротьбі з оргзлочинністю МВС і СБУ опечатувати адвокатські приміщення та вилучати у них документи, пов'язані з їх професійною діяльністю. До слова, законопроекти два: один обмежує повноваження міліції, другий - співробітників СБУ. Навіщо потрібні ці нагромадження, зрозуміти складно.

Побиття по закону

Необхідність введення нових гарантій для адвокатів нардеп пояснює тим, що правоохоронці все частіше тиснуть на захисників, намагаючись отримати доступ до адвокатської таємниці. Юристи, що мали необережність виступити в суді проти держорганів, дійсно нерідко виявляються абсолютно безправними. Але не завжди це стосується МВС або СБУ.

Як розповів на прес-конференції керівник однієї з адвокатських контор у Запоріжжі Євген Васильєв, рік тому його офіс розгромили представники податкової адміністрації. Після того, як адвокат по кримінальних справах погодився захищати інтереси однієї фірми в суперечці з податківцями, до нього на роботу почали навідуватися співробітники ДПА.

Коли отримати документи, що належать підзахисному Васильєва, податківцям не вдалося, вони подали в суд і добилися ордера на обшук квартири адвоката. Але, за версією юриста, з'явилися чомусь не за місцем проживання, а в контору, виламали двері, повалили співробітників на підлогу і побили. Однак у податковій стверджували, що обшукували контору цілком законно і, тим більше, нікого не били.

Не можна, але можна

Якщо закон таки приймуть, правоохоронцям заборонять вилучати документи та отримувати інформацію, що є адвокатською таємницею, входити за службовими посвідченнями в контори правознавців, опечатувати адвокатські приміщення. Крім того, захисників не можна буде прослуховувати, фіксувати їх листування і розмови, пов'язані з професійною діяльністю.

Звучить як повна невразливість, мовляв, творите, адвокати, що душі завгодно. А на перевірку виявляється черговим порожнім звуком. Тому як сьогодні несанкціоноване прослуховування або обшук і без того заборонені. Що не заважає спецслужбам і просто допитливим підглядати і підслуховувати. Пригадати випадок, коли легальний запис таємної розмови підсудного з адвокатом стала б доказом у суді, неможливо. А організовувати стеження за юристом просто так, для отримання потрібних відомостей, за допомогою яких можна добути справжні докази, не завадить ніякої закон.

Обшук на замовлення

Охорона адвокатської таємниці - проблема загальносвітова. Приміром, у Франції правоохоронці обшукали кабінет захисника екс-президента Жака Ширака. Шукали докази того, що у політика в одному з японських банків лежить 300 000 000 доларів. Безуспішно. Юрист подав до суду скаргу на свавілля правоохоронців, але так і не зміг довести незаконність дій поліції. Проводили огляд і в кабінеті Тьєррі Ерцог, адвоката президента Франції Ніколя Саркозі, у зв'язку з так званим "справою Клірстрім" про нібито фінансової нечистоплотності видних політиків. У Санкт-Петербурзі правоохоронці провели обшук у відомого захисника Олексія Тарушкіна. Його клієнта звинувачували в екстремізмі і розпалюванні релігійної ворожнечі, але так і не змогли зібрати достатньо доказів. Пізніше адвокат подав до суду скаргу на дії співробітників міліції і виграв. Але правоохоронці невдовзі витончено помстилися, додивившись його офіс ще раз по справі про зникнення клієнтки правознавця. Ще одному російському адвокатові Олексію Колесніченко виплатили 3 тис. євро за незаконний обшук. Після проведеного в його квартирі огляду захисник довго намагався домогтися справедливості через місцеві суди, але не зміг. А недавно Страсбурзький суд підтвердив, що силовики діяли врозріз з Європейською конвенцією про захист прав людини та основних свобод, і стягнув з Російської Федерації компенсацію заподіяної моральної шкоди.

Бізнес на хабарах

Деякі юристи аж ніяк не без гріха. Розуміючи, що самий легкий, а іноді і єдино можливий спосіб виграти справу - це дати хабар, вони вимагають мзду з клієнтів. А іноді кладуть ці гроші в свою кишеню, воліючи не ділитися. На Полтавщині правоохоронці затримали 48-річного правознавця, який намагався передати слідчому певну суму за закриття кримінальної справи стосовно його підзахисного, звинуваченого у торгівлі наркотиками. Законник кілька разів пропонував міліціонеру гроші, і в кінці кінців той повідомив про це колегам. У Дніпропетровську двоє приватних адвокатів також попалися на гарячому. Вони вимагали у обвинувачених, 5 тис. нібито для того, щоб передати їх слідчому. Гроші юристи отримали, але ні з ким ділитися не поспішали. Незабаром їх затримали співробітники державної служби по боротьбі з економічною злочинністю. Кримінальну справу порушено за статтями "дача хабара" та "шахрайство".

http://lawyers.in.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі