четвер, 14 жовтня 2010 18:48
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Вечірній дирижабль

 

Кажуть, тепер знову, як сто років тому, стали модні дирижаблі. Я, здається, бачив один із них наприкінці минулого літа. Не беруся стверджувати, що то був саме дирижабль. Уже сіло сонце й посутеніло, показалися перші зорі. Й ось у небі, в напрямку приблизно з Миргорода на Гадяч, летів той апарат, подібний на велику темну грушу корінцем униз. Тільки на місці корінця — щось ніби як кілька віконець, неяскраво освітлених. Груша летіла безшумно й повільно, помалу віддалялася, доки не зникла.

Усе це було тихо й неймовірно, але не настільки здивувало мене, як того можна було сподіватися. Так, наче той дирижабль належав до істот, які живуть у небі, — от як чапля іноді летить кудись увечері. Це навіть скоро забулося, як забувається все хороше й справжнє, коли його перестаєш бачити.

А може, я не дуже здивувався ще й через те, що вже бачив щось подібне, і то також були вечірні враження. Але то було не в небі, а на землі, й стосувалося того, як розташовані в просторі деякі наші старовинні міста. Приміром, в'їзд у Прилуки з боку Києва. Та прилуцька околиця зветься Заїзд — ще не місто, а просто дивовижно довга вулиця, ряд хат з обох боків шляху. Ця вулиця створена ніби спеціально колись давно — для тих, хто в'їжджав на втомлених конях або входив до міста проти ночі, щоб ці люди не почувалися самотніми в порожніх темних полях. А тут тобі світять віконця, й шлях твій спокійний і повільний, як політ вечірньої чаплі.

Або ще є в'їзд до Чернігова по київській трасі — коли в кінці дороги раптом бачиш підсвічену прожектором трьохсотлітню біло-золоту Катерининську церкву. Вона ніби висить серед ночі на тім березі, і ні річки, ні мосту, ні самої дороги не видно. Вони тонуть у чорній темряві, але ти вже знаєш, що скоро будеш на тому боці.

Зараз ви читаєте новину «Вечірній дирижабль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути