вівторок, 06 березня 2012 00:45

Зіткнулися два швидкісні потяги

Автор: фото: REUTERS
  Польська поліція стоїть на місці аварії потягів біля міста Щекоцини. Обидва потяги їхали назустріч тією самою колією
Польська поліція стоїть на місці аварії потягів біля міста Щекоцини. Обидва потяги їхали назустріч тією самою колією

У суботу, 3 березня, поблизу польського містечка Щекоцини у Сілезькому воєводстві зіткнулися два швидкі потяги Варшава — Краків і Перемишль — Варшава. Удар був такої сили, що чотири вагони розлетілися вщент, ще шість сплюснулися. У двох потягах їхали близько 350 пасажирів. 16 загинули, понад 65 травмовані. Здебільшого мають переломи, забої, сильний шок. Серед постраждалих — шестеро українців. Четверо родом зі Львівщини.

— Цілу ніч не знала, чи син живий, чи мертвий. У суботу о восьмій вечора з ним дружина Галя по телефону говорила. Каже, щойно чула голос чоловіка, аж тут якийсь вибух. Потім знову, як удар грому, стукіт, скрегіт заліза, а далі крики. 20 хвилин кричала, звала Володю, а він не відповідав. Невістка за той час ледве не посивіла, — розповідає Христина Радовець, 51 рік, із села Бісковичі Самбірського району на Львівщині.

Її син, 31-річний Володимир Радовець, кілька разів на рік їздить у Польщу на заробітки, працює на будовах. Одружений, живе з батьками. Дружина, 26-річна Галина, домогосподарка, дітей не мають. Того дня їхав у Варшаву на роботу, взяв квитки з Перемишля в третій клас вагона №3.

— Голос сина я почула аж у неділю по обіді. Його швагро вчиться у Кракові, у списках потерпілих в інтернеті побачив, що Володя в лікарні. Поїхав до нього, тоді ми й поговорили.

Володимир Радовець має сильні забої голови, ніг і перелом стопи. Лежить у лікарні в місті Пекарі Шльонські.

— Розповідав, що їхав сам у купе, говорив із Галею по телефону, — продовжує Христина Олександрівна. — Почув, наче вибух, потім другий, вагон затрусило, почало все скреготіти. Стіни вагона почало стискати в гармошку, мобільний випав із рук. Володю спочатку кидало по вагону, потім затисло уламками крісел, столів. Каже, чув, як хруснула нога. Сам не міг вибратися. Інших людей не бачив, але чув крики. Через дві години рятувальники добралися до нього, розтисли залізо й відправили до лікарні. Казав, що все оперативно було. Місцеві помагали рятувальникам, як могли: приносили їжу, гарячі чаї, розбирали уламки. Лікарі добре поставилися, про гроші ніхто не говорив, хоча син застрахований. Коли приїде додому, ще невідомо.

Із забоєм грудної клітки й переломами ребер у госпіталі міста Енджеюв лежить львів'янин Ігор Цап, 58 років. 55-річного Володимира Видру із Золочівського району відвезли до міста Ченстохова. Колишній львів'янин Йосип Тлумак, який виїхав до Польщі, має забої тіла. Від лікарні відмовився.

Причини аварії поки що невідомі. Серед версій — помилка диспетчера, який скерував один із поїздів не на ту колію. Інша — несправність залізничної стрілки.

Востаннє подібна аварія сталася в Польщі 1994-го за кілька кілометрів від місця теперішньої. Тоді одна людина загинула та семеро отримали травми. Ще одна була 1962 року під містечком Яросташ. Там загинули 34 пасажири.

Зараз ви читаєте новину «Зіткнулися два швидкісні потяги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути