Через різке підвищення цін на продукти у країнах Карибського басейну збіднілі гаїтяни змушені їсти коржі з землі. Для людей, яким часто не вистачає грошей на тарілку рису, така їжа є звичною.
Коржі випікають із підсушеної жовтої глини, додають воду, сіль, рослинний жир або маргарин. Глину проціджують і залишають пектися на сонці. Блідо-коричневі коржі, які місцеві жителі називають терре, традиційно споживали на Гаїті вагітні жінки та діти. Терре вважається багатим джерелом поживних речовин, у тому числі кальцію. Глиняні коржики м"які на смак, проте вбирають всю вологу, як тільки потрапляють до рота. Після вживання неприємний смак залишається на весь день.
Гаїті — одна з найбідніших країн світу. 66% населення живе менш ніж на $2,25 (12 грн) на день. Від діареї та недоїдання помирає кожна п"ята дитина. На Гаїті та сусідніх островах цьогорічні сезонні урагани знищили майже весь урожай. Ціни піднялися на 40% не лише на молоко, рис та овочі, але й на глину. Однак у порівнянні з іншими продуктами вона залишається найдешевшою.
Джеральд Келаган, професор-імунолог із Колорадського державного університету, вивчає явище геофагії (вживання землі. — "ГПУ") багато років. Він стверджує, що їсти землю може бути небезпечно — у ній містяться паразити й токсичні речовини.
Однак землю їдять не лише ті, кому не вистачає грошей на їжу. Явище геофагії спостерігається майже на всіх континентах, окрім Антарктики. Учені пояснюють це дефіцитом певних мінералів у організмі. Глина, зокрема, містить магній, кальцій, калій, натрій, залізо та сіль. На східноафриканському острові Пемба, якщо жінка їсть землю, це означає, що вона чекає дитину.
Коментарі