середа, 13 лютого 2008 18:12

Жителі Гаїті змушені їсти землю

Через різке підвищення цін на продукти у країнах Карибського басейну збіднілі гаїтяни змушені їсти коржі з землі. Для людей, яким часто не вистачає грошей на тарілку рису, така їжа є звичною.

Коржі випікають із підсушеної жовтої глини, додають воду, сіль, рослинний жир або маргарин. Глину проціджують і залишають пектися на сонці. Блідо-коричневі коржі, які місцеві жителі називають терре, традиційно споживали на Гаїті вагітні жінки та діти. Терре вважається багатим джерелом поживних речовин, у тому числі кальцію. Глиняні коржики м"які на смак, проте вбирають всю вологу, як тільки потрапляють до рота. Після вживання неприємний смак залишається на весь день.

Гаїті — одна з найбідніших країн світу. 66% населення живе менш ніж на $2,25 (12 грн) на день. Від діареї та недоїдання помирає кожна п"ята дитина. На Гаїті та сусідніх островах цьогорічні сезонні урагани знищили майже весь урожай. Ціни піднялися на 40% не лише на молоко, рис та овочі, але й на глину. Однак у порівнянні з іншими продуктами вона залишається найдешевшою.

Джеральд Келаган, професор-імунолог із Колорадського державного університету, вивчає явище геофагії (вживання землі. — "ГПУ") багато років. Він стверджує, що їсти землю може бути небезпечно — у ній містяться паразити й токсичні речовини.

Однак землю їдять не лише ті, кому не вистачає грошей на їжу. Явище геофагії спостерігається майже на всіх континентах, окрім Антарктики. Учені пояснюють це дефіцитом певних мінералів у організмі. Глина, зокрема, містить магній, кальцій, калій, натрій, залізо та сіль. На східноафриканському острові Пемба, якщо жінка їсть землю, це означає, що вона чекає дитину.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Гаїті змушені їсти землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути