пʼятниця, 07 грудня 2018 05:35

Жінка народила дитину після пересадки матки

32-річна жителька бразильського міста Сан-Паулу стала першою у світі, яка народила дитину після пересадки матки від мертвого донора. Дівчинка з'явилася на світ здоровою і з вагою 2,5 кг.

— Операцію з пересадки матки провели 2016-го. Жінка не мала власної від народження, — говорить лікар Дані Ейзенберг. — Матку взяли у 45-річної жінки, в якої стався крововилив у мозок. У неї було троє дітей.

Аби новий орган прижився, медики давали пацієнтці ліки, що сильно діяли на імунну систему. Організм послаб­лювався настільки, що не міг не прийняти чужий орган.

За шість тижнів після операції в жінки почалися менструальні цикли. За сім місяців вона завагітніла. Проводили процедуру штучного запліднення.

Відомо про 39 успішних операцій із трансплантації матки, коли донорами виступали живі жінки. Подекуди матері віддавали органи донькам.

Усі 10 попередніх операцій із пересадки матки від мертвих жінок були невдалі. Орган не приживався чи вагітність закінчувалася викиднем.

— Останній випадок є справжньою віхою в медицині. Це нові можливості для жінок, які не можуть мати дітей, — додає Дані Ейзенберг.

Зараз ви читаєте новину «Жінка народила дитину після пересадки матки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути