четвер, 16 липня 2020 00:21

Заборонили продавати етикетки джемів

У Великій Британії заборонили продавати на сайті "Ібей" та інших аукціонах етикетки джемів із зображенням чорношкірого героя Вога. У магазинах їх немає з 1980-х.

В Австралії і Британії слово "wog" є лайкою. За порушення — штраф від 250 фунтів або громадські роботи. На початку ХХ ст. "вогами" називали всіх людей із темною шкірою. Дітей дражнили пісеньками й лічилками з цим словом. Письменниця Флоренс Аптон випустила книжку про пригоди хлопчика Голлівога. Спочатку Голлі був злий і підступний, а потім став веселий і приязний. Герой швидко став популярний у дітей. Компанія "Робертсон джем" друкувала зображення хлопчика на етикетках своїх джемів і мармеладів. Виробники м'яких іграшок і значків отримували великі прибутки. Ляльки Голлівог були популярні не менш за плюшевих ведмедиків. У нацистській Німеччині іграшку заборонили. Пояснювали, що ­неарійська лялька виглядає небезпечно симпатичною.

Етикетки обмінювали на жетони. Ті можна було виміняти на значки з Голлівогом. Досі ці колекції популярні у Британії й Австралії. Ціна за значок часом сягає тисячі фунтів.

Два роки тому англійця оштрафували на 365 фунтів, бо виставив у вікні двох ляльок. Це понад 12 тис. грн. Навпроти був індійський ресторан. Господар поскаржився, що це травмує гостей. А донька Маргарет Тетчер — Керол, спортивний журналіст ВВС — називала французького тенісиста "голлівогом". Вибачитися відмовилася. Її не оштрафували.

Консерватора Білла Етеріджа позбавили членства в партії через те, що з дружиною позував у фейсбуку з двома в'язаними ляльками в руках. Так подружжя протестувало проти політкоректності.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили продавати етикетки джемів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути