вівторок, 24 червня 2008 18:29

За відмову від куріння платитимуть гроші

Жителям шотландського міста Данді за відмову від паління мерія платитиме 150 фунтів (1500 грн). Суму перераховуватимуть частинами на спеціальну картку.

Кожні 7 днів упродовж 12 тижнів курець отримуватиме майже 12,5 фунтів на рахунок. Гроші надходитимуть лише в тому разі, якщо тест на наявність монооксиду вуглецю покаже, що людина не курила тиждень. Цей тест можна пройти в будь-якій аптеці міста. Треба дихнути у спеціальну трубочку.

На перераховані кошти людина зможе купити ліки, продукти харчування або воду. Розплатитися за алкоголь та цигарки карткою не можна.

Автор програми Ендрю Редлі вважає: вона допоможе людям, що живуть у злиднях. За підрахунками місцевої організації з охорони здоров"я, половина із 36 тис. курців у Данді — малозабезпечені.

— Ми випробовували різні способи, аби заохотити людей кидати куріння. Але гроші мотивують найкраще, — каже Редлі.

Він переконаний, що витрати на програму коштуватимуть державі менше за лікування хвороб, спричинених курінням. Адже щороку шотландська економіка втрачає мільйони, рятуючи хворих на рак легенів.

Торік схожу схему запровадили для вагітних, які курять. Ендрю Редлі зазначає: тоді палити кинули майже сотня жінок із Данді.

Зараз ви читаєте новину «За відмову від куріння платитимуть гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути