вівторок, 13 березня 2007 17:44

У День замерзлого покійника катаються у трунах на снігу

Автор: фото: reuters/Rick Wilking
  Туристки катаються в катафалку зі скелетом під час святкування Дня замерзлого покійника в американському містечку Недерленд штату Колорадо
Туристки катаються в катафалку зі скелетом під час святкування Дня замерзлого покійника в американському містечку Недерленд штату Колорадо

Щороку до маленького американського містечка Недерленд, розташованого в засніжених горах штату Колорадо, приїздять тисячі туристів. Вони відзначають День замерзлого покійника. Свято влаштовують на честь норвежця Бредо Мортсоеля, якого після смерті заморозив власний онук.

Мортсоель пішов із життя у віці 89 років у рідній Норвегії. У той час його онук Тригве досліджував збереження померлих при мінусовій температурі. Експеримент вирішив провести на власному дідусеві. Тіло повіз до Лос-Анджелеса, бо там була компанія, що займалася замороженням.

Однак закінчити свій задум чоловік не зміг. Він доїхав лише до Недерленда. Звідти Тригве депортували додому. Тіло дідуся залишилося за сараєм у ящику з льодом.

При кріогенному збереженні покійника заморожують і зберігають при температурі близько -200°С. Всі біологічні процеси організму зупиняються. Труп не розкладається.

Шість років тому комусь із жителів міста спало на думку заробити на "старому Бредо", як його зараз тут усі називають. Відтоді у перші вихідні березня в місті влаштовують триденну гулянку на честь залишеного покійника.

З п"ятниці по неділю туристам організовують екскурсії до прославленого приміщення, показують документальний фільм "Старий Бредо у сараї". Окрім того, проводять конкурси краси, льодових скульптур, катання на снігу у трунах та моржування в ополонці на замерзлому озері.

За тілом Бредо Мортсоеля зараз наглядає один із місцевих жителів, еколог Бо Шаффер. Раз на місяць він привозить до сараю півтонни свіжого льоду і заповнює ним скриню, в якій лежить покійник. За це онук Мортсоеля Тригве платить чоловікові $200.

Зараз ви читаєте новину «У День замерзлого покійника катаються у трунах на снігу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути