понеділок, 21 січня 2008 16:51

Учені виявили збудник раку крові

Учені виявили збудник раку крові

4-річні Олівія та Ізабелла Мерфі з Лондона — близнючки. Одна з них хвора на рак крові, друга — здорова. Коли вчені обстежили дівчат, то виявили клітину, що провокує рак крові.

Дівчинка захворіла у 2 роки. Дитина пройшла інтенсивний курс хіміотерапії. Це на сьогодні чи не єдиний спосіб боротьби з раковими захворюваннями. Після лікування організм Олівії настільки ослаб, що втратив здатність боротися із незначними інфекціями. Вона осліпла на одне око від вітряної віспи.

Зробивши генетичні аналізи, вчені виявили в дівчат стовбурові "передлейкемійні" клітини. У їхньому складі знайшли мутований ген, що виникає в місці, де переривається ланцюжок ДНК.

"Передлейкемійна" клітина передалася від одного близнюка іншому ще в утробі матері через спільне кровопостачання. Але для того, щоб дитина захворіла на лейкемію, в цій клітині мала статися ще одна генетична мутація. У 2 роки Олівія підхопила інфекцію, яка її спровокувала. А вже тоді "передлейкемійна" клітина викликала рак. Дівчинка захворіла, тоді як її сестра-близнючка лишилася здоровою.

У світі народжується близько відсотка дітей з "передлейкемійними" клітинами. З них 1% захворює на рак.

Дані вчених, отримані після обстеження Олівії, можуть допомогти виявляти у хворих на ранніх стадіях "передлейкемійні" клітини. Це дозволить уникнути хіміотерапії, що включає в себе радіоактивне опромінення.

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили збудник раку крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути