пʼятниця, 05 липня 2013 07:33

У тибетському гірському поселенні живуть понад 10 тисяч монахів

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
 

У тибетському гірському поселенні навколо буддистського інституту Сертар у долині Ларун Ґар китайської провінції Сичуань живуть понад 10 тисяч монахів, черниць та учнів. Інститут на висоті майже 4 км заснував учитель Джіґме Пунцок 1980-го. Тоді всі його учні поміщалися в невеликому будинку.

Сьогодні в центрі височіє кам'яний храм-університет, розділений муром на жіночу й чоловічу частини. Довкола тисячі одно-, дво- і трикімнатних дерев'яних будинків, зокрема гуртожитків. Вони однаково збудовані й пофарбовані. Туалетів там немає, у кварталах обладнані громадські вбиральні. Воду набирають у спільних джерелах.

Місто розкинулося до країв долини, де на вершинах гірських хребтів стоять храми й каплиці.

Найближче місто Ченду розташоване за 13-15 год. їзди автівкою поганими дорогами. Узимку їх замітає снігом. Щоб дістатися Ларун Ґар, треба близько доби. Попри це до гірського поселення постійно прибувають студенти.

Після закінчення 1976-го культурної революції та релігійних гонінь китайського вождя Мао Цзедуна близько 100 млн китайців продовжують сповідувати буддизм у містах. Вважають, що вчення тибетців чистіше і краще збереглося. Самі ж тибетці неохоче допускають до навчання в університеті Ларун Ґар китайців основної етнічної групи хань. Їм не дозволяють залишатися тут надовго.

Зараз ви читаєте новину «У тибетському гірському поселенні живуть понад 10 тисяч монахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути