Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2007 17:46

У столиці Грузії запровадили надзвичайний стан

Зранку 7 листопада поліція та спецназ застосували проти мітингувальників перед будівлею грузинського парламенту в Тбілісі сльозогінний газ і водомети. Акції протесту тривали шість днів.

Демонстранти, серед яких учасники десятка грузинських партій та політичних рухів, вимагали дострокових парламентських виборів, зміни виборчого законодавства та звільнення політв"язнів. Коли влада відмовилася йти на поступки, до цього додалася вимога відставки президента Михаїла Саакашвілі, 39 років.

Глава держави з"явився на публіці на третій день мітингів. У зверненні до грузинів він назвав події під стінами парламенту "бездарною імітацією трояндової революції", в результаті якої Саакашвілі 2003 року прийшов до влади.

Опозиція обіцяла вивести на вулиці "всю Грузію", та демонстрантів ставало менше. У перший день протестували до 100 тис. людей, другого — майже у п"ять разів менше. Зранку 7 листопада на площі залишалося близько тисячі людей. Після силового розгону демонстрації в лікарні Тбілісі звернулися майже 500 постраждалих.

Михаїл Саакашвілі заявив, що за акціями протесту стоять російські спецслужби. Міністерство іноземних справ Грузії оголосило трьох російських дипломатів персонами нон ґрата, звинувативши їх у шпигунстві.

До вечора того дня Саакашвілі ввів у столиці країни надзвичайний стан на 15 днів. У цей час забороняються будь-які мітинги.

Зараз ви читаєте новину «У столиці Грузії запровадили надзвичайний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути