Ексклюзиви
вівторок, 01 березня 2011 07:45

У маску вселяється дух попереднього господаря

У Венеції протягом тижня триває карнавал. Цьогоріч його присвятили 150-річчю об'єднання Італії. На площі Святого Марка встановили фонтан, із якого щовечора два тижні поспіль литиметься вино.

— Кожного просили прийти зі своїми бокалом або чашкою, — каже режисер свята Давіде Рампелло, 42 роки. — Хто забував посуд удома, купував чашки у сувенірних крамницях. Вино лилося 4 години. Кожен міг пити скільки побажає. П'яних на вулиці не було. Італійці рідко п'яніють. Навіть коли повертаються додому навкарачки, почуваються абсолютно тверезими.

Учасники карнавалу одягають довгі сюртуки, високі капелюхи, корсети та спідниці з криноліном. Святкування відкрив щорічний номер "Політ ангела з вежі площі Святого Марка", парад човнів на Великому каналі та конкурс карнавальних масок. На період свята підняли ціни у венеціанських ресторанах. За вхід до казино в туристів правлять 200 євро.

— Ці два тижні — дні найбільшого бешкету у Венеції, — розповідає Давіде. — Тоді найлегше загубити друзів та родичів. Усі одягають маски і розчиняються в натовпі. Ще у ХІХ столітті під час карнавалів траплялося найбільше грабежів, убивств і зґвалтувань. За королівських часів будь-який простолюдин міг під маскою пробратися в палац і залицятися до принцеси, а патрицій дозволяв собі після вечері заночувати в будинку швачки. У повсякденному житті такого ніколи не зробив би. Це забороняв кодекс честі. Чоловіки одягали сукні з корсетами і взуття на підборах, жінки обрізали волосся й носили чоловічі штани. Переодягнені венеціанці під масками так розперезалися, що почали проникати в жіночі монастирі, ховатися від кредиторів і відвідувати будинки розпусти.

1608-го Венеціанська влада видала декрет, що забороняв носити маски протягом тривалого періоду. Їх дозволяли використовувати тільки під час карнавалу або на офіційних бенкетах. За порушення закону чоловіків засуджували до двох років в'язниці та накладали великий штраф. А жінок публічно били різками на площі Сан-Марко і виганяли з території Венеціанської Республіки на чотири роки. До кінця ХІХ ст. карнавал зник і відродився тільки в 1970-х.

Щорічно подивитися на нього до Венеції з'їжджаються близько мільйона туристів. Найбільше заробляють венеціанці, які торгують масками.

— Я 20 років роблю маски з пап'є-маше, — каже італійка Марія Луїсан, 49 років. — Маска може щось приховати, підкреслити або зовсім змінити людину. Найпопулярніші ті, що затуляють половину обличчя — очі й ніс.

Марія радить не позичати маску в друзів і не купувати в антикварних салонах.

— Серед усіх предметів гардероба маска має найсильнішу енергетику. Мов губка, вбирає у себе настрій та хвороби людини, яка її хоча б раз одягла. Старі маски можуть змінити вашу долю. Подруга недавно за кілька тисяч євро придбала маску 1982 року виготовлення. Поклала за скло у серванті. Їй щоночі здавалося, що хтось стоїть біля серванта і переставляє в ньому посуд. У маску вселився дух її попереднього господаря.

Карнавал триває 10 днів. Італійці не відмовляють собі у м'ясі та алкоголі. По завершенні гулянь розпочнеться Великий піст.

Зараз ви читаєте новину «У маску вселяється дух попереднього господаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути