пʼятниця, 04 січня 2013 00:00

У коробці з китайським товаром знайшли лист від в'язнів

— Якщо ви випадково купили цей товар, будьте ласкаві, перешліть цей лист у світові правозахисні організації. Тут тисячі людей, яких переслідує Комуністична партія Китаю — вони будуть вдячні вам і вічно пам'ятатимуть про вас, — лист із таким повідомленням знайшла американка Джулі Кейф, 42 роки. Послання було в коробці з прикрасами, які замовляла через інтернет до Гелловіну.

Лист писаний англійською мовою від людини з трудового табору в китайському місті Шеньян. Інколи в повідомленні трапляються помилки чи ієрогліфи. Далі невідомий розповідає про важкі будні політв'язнів:

— Люди тут працюють по 15 год. на день без вихідних і свят. Інакше їх катуватимуть, битимуть та принижуватимуть.

За словами в'язня, він отримує за роботу в місяць 10 юанів — 13 грн. Каже, у табір переважно кидають на один-три роки. Часто без суду.

Джулі Кейф живе в місті Портленді, працює менеджером. Вона публікувала фотокопію листа в соціальній мережі "Фейсбук". Розповіла, де і як його знайшла. Коли отримала посилку, не розпакувавши поклала в шафу. Днями дістала, коли вирішила прикрасити дім до 5-річчя доньки.

— Лист був складений увосьмеро і засунений між двох шматків пінопласту, в який були запаковані пластикові прикраси, — каже американка.

Китайські й американські правозахисники пообіцяли розібратися в ситуації.

— Ми не можемо підтвердити чи спростувати походження листа. Умови, описані в ньому, відповідають тим, про які ми знаємо, і які є у виправних трудових таборах, — коментує Софі Річардсон, директор китайського відділу організації "Г'юмен райтс вотч".

Зараз ви читаєте новину «У коробці з китайським товаром знайшли лист від в'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути