вівторок, 15 лютого 2011 03:30

У Єгипті запрацювали перші крамниці

Автор: фото: REUTERS/Mohamed Abd El-Ghan
  Єгиптянки прибирають площу Тахрір
Єгиптянки прибирають площу Тахрір

Упонеділок Тахрір, головна площа єгипетської столиці Каїра, була майже порожня. На ній залишилося кілька десятків мітингувальників. Вони не хочуть розходитися, хоча виглядають втомленими, мають почервонілі очі.

Каїрські двірники збирають і вивозять із вулиць сміття. Ладнають і підфарбовують розбиті бордюри, викладають доріжки. Більшість вулиць і центральна площа встелені порожніми пластиковими пляшками, упаковками від їжі.

Два дні єгиптяни святкували на вулицях відставку 82-річного Хосні Мубарака. Він відмовився від президентського крісла в п'ятницю.

— Про відставку Мубарака я почув по радіо. Здивувався неймовірно. Думав, триматиметься посади до вересня, — розповідає "ГПУ" каїрець 24-річний Ахмед Амр. — Одразу одягнувся і пішов до друга, у протилежний кінець міста. Очі розбігалися, коли йшов через площу Тахрір. Цілі сім'ї витанцьовували на вулицях, люди усміхалися, вітали одне одного. На чоловіках були капелюхи кольору національного прапора. Солдати носили дітей на руках, фотографувалися з ними біля танків. Одні демонстранти пакували намети в рюкзаки, інші розносили стакани з чаєм.

Після відставки Мубарак виїхав із Каїра. Живе в курортному місті Шарм-ель-Шейх. Там має віллу на березі Червоного моря. В одному із телезвернень заявляв, що не збирається виїжджати з Єгипту, хоче померти на рідній землі. За здоров'ям політика стежать кілька лікарів. Вони прибули в резиденцію два дні тому. Говорять, що через стрес екс-президент часто непритомніє, має депресію, кажуть, він міг упасти в кому.

— Ми не дамо йому спокійно відпочивати. Нехай відповість за сотні смертей невинних єгиптян, — каже Ахмед Амр. — Навіть не знаю, що буде далі з країною. Усі вже надто звикли до залізної руки Мубарака. Зміни будуть, якщо звільнити всіх чиновників, переписати конституцію. Таке навряд чи станеться.

— Тепер нам треба думати про майбутнє, — говорить інженер 27-річний Абдель Рахман Бадр. — Будемо чекати вільних і справедливих виборів. Хочемо мати голос, аби влада нас чула. Хочемо нормальної роботи.

Антиурядові протести тривали в Єгипті 18 днів. Під час сутичок із поліцією та прихильниками президента Мубарака загинули щонайменше 300 людей, 5 тис. — поранені.

Тепер влада у руках військових. У неділю вони розпустили парламент і скасували дію конституції. 43 колишнім і чинним міністрам заборонили виїзд із країни.

Банки у країні зачинені до середи. У неділю почали працювати кілька крамниць у центрі Каїра. Понеділок у Єгипті оголосили вихідним днем.

У країні 76% молоді — безробітні.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті запрацювали перші крамниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути