пʼятниця, 18 травня 2018 07:25

Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю

Автор: REUTERS
  Палестинці збирають шини, щоб підпалити під час протестів на кордоні між Ізраїлем та Сектором Газа 15 травня 2018 року. За день до того Сполучені Штати перенесли своє посольство з Тель-­Авіва до Єрусалима. Палестинці вважають місто своєю столицею
Палестинці збирають шини, щоб підпалити під час протестів на кордоні між Ізраїлем та Сектором Газа 15 травня 2018 року. За день до того Сполучені Штати перенесли своє посольство з Тель-­Авіва до Єрусалима. Палестинці вважають місто своєю столицею

14 травня Сполучені Штати Америки перенесли своє посольство в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима. Таким чином визнали місто столицею країни. Це викликало протести жителів Палестинської автономії в складі Ізраїлю. Уряди обох країн вважають Єрусалим своєю ­столицею.

Урочистості з нагоди відкриття дипломатичного представництва починаються 13 травня. На церемонію прибувають міністр фінансів США 55-річний Стівен Мнучін, а також радники президента Трампа — його донька 36-річна Іванка Трамп із чоловіком Джаредом Кушнером, 37 років.

— У США немає більш важливого партнера, ніж Ізраїль, — говорить Мнучін.

Сили ізраїльської служби безпеки зосереджуються на кордоні із Сектором Гази — частиною Палестинської автономії на березі Середземного моря. Палестинці збираються зі свого боку за півкілометра — задля мирного мітингу, кажуть. Озброюються вибуховими пристроями та "коктейлями Молотова". Кидають їх у бік Ізраїлю. Намагаються зрушити загородження з колючого дроту. Запускають повітряних зміїв з палаючими хвостами. Вони спричиняють пожежі на полях.

У протистоянні з військовими гинуть більш як 60 учасників протесту. Із них до десятка — неповнолітні, повідомляють у Палестині. Понад 2,5 тис. отримують поранення. Натовп обстрілюють снайпери.

Голова терористичної організації "Аль-Каїда" Айман аль-Завахірі закликає до джихаду (священної війни. — ГПУ) проти США.

ХАМАС (ісламістська організація в Палестині. — ГПУ) дає зрозуміти, що готує людей до штурму кордону. Прагне реалізувати "право на повернення", вважають журналісти інформаційної агенції "Голос Америки".

15 травня Туреччина відкликає своїх послів у США та Ізраїлі.

Кувейт збирає позачергове засідання Радбезу ООН з приводу загострення ситуації в Секторі Гази. Визнають право Палестини на самовизначення, а Ізраїлю — на захист. Закликають уникати насилля.

— Перенесення посольства в Єрусалим суперечить міжнародним домовленостям. Воно ­сприяє загостренню ситуації, — говорить посол Палестини Ріяд Мансур. Вимагає провести незалежне розслідування смертей учасників демон­страції.

— Це не демонстрації, це — заворушення і насильство. ХАМАС тримає жителів Гази в заручниках. Керівники Палестини підбурюють людей до насильства, кидають на лінію вогню якомога більше мирних жителів, жінок і дітей. Потім звинувачують у смертях Ізраїль, — відповідає постійний представник Ізраїлю Данні Данон.

16 травня президент Гватемали Джиммі Моралес відкриває в Єрусалимі посольство ­своєї країни.

Населена переважно арабами Палестина історично охоплює територію сучасного Ізраїлю, Сектора Гази, Лівану, Йорданії та Сирії.

Після Другої світової в ООН надали євреям можливість утворити власну державу на землях колишньої Палестини. У 1947–1949 роках тривала перша арабо-ізраїльська війна. Ізраїль завоював західні райони Єрусалима. Під час шестиденної операції 1967-го приєднав східні. Рада безпеки ООН не визнала анексії міста.

Жодна країна не визнавала Єрусалим столицею Ізраїлю чи Палестини. Президент США Дональд Трамп наказав перенести до нього американське посольство 6 грудня 2017-го.

Зараз ви читаєте новину «Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути