Ексклюзиви
четвер, 30 вересня 2010 18:22

Тисячу людей засипало заживо

Автор: фото: Reuters
  Рятувальники працюють на завалах у місті Санта-Марія-Тлауїтольтепек у Мексиці. Кажуть, що шансів знайти живих людей під таким товстим шаром ґрунту  немає
Рятувальники працюють на завалах у місті Санта-Марія-Тлауїтольтепек у Мексиці. Кажуть, що шансів знайти живих людей під таким товстим шаром ґрунту немає

У мексиканському штаті Оахака у місті Санта-Марія-Тлауїтольтепек 28 вересня близько четвертої ранку стався зсув ґрунту. Обвал накрив 300 будинків. Під завалом опинилися близько тисячі осіб.

— Усе трапилося вночі. Людей засипало заживо. Думаю, більшість загиблих не встигли й усвідомити, що сталося, — каже губернатор штату Уліссес Руїс, 52 роки.

Причина зсуву — зливи, що не вщухають у південній Мексиці близько тижня. Метеорологи говорять, непогода триватиме у штаті ще кілька днів.

Місцевий чиновник Донато Варґас розповідає, що під земляною горою заввишки 400 м зникли автомобілі, будинки й телефонні стовпи:

— Ми всі спали. Я почув сильний гуркіт. Коли вийшов із будинку, побачив, що обвалився схил. Будівлі відкопуємо екскаваторами. Криків не чути. Роботи заберуть кілька тижнів. Не думаю, що нам пощастить когось урятувати.

Погода перешкодила використовувати вертольоти. Солдати й рятувальники до завалу діставалися пішки.

Більшість будинків глиняні, із земляними підлогами

Санта-Марія-Тлауїтольтепек розташоване в гірському регіоні за 220 км на південний схід від столиці Мехіко. Воно одне з 240 міст, історично заселених індіанцями майя. Там живуть 9 тис. людей. Місто вважають одним із найбідніших у Мексиці. У ньому більше музичних шкіл, ніж початкових. Діти часто вміють грати на музичних інструментах до того, як вивчаться читати і писати. А потім ідуть жебрати. Майже 34% дорослого населення — неписьменні.  Займаються сільським господарством. Заробляють у середньому ($288).

Більшість будинків із земляною підлогою. Деякі з цегли та бетонних блоків, решта — глиняні. У 40% помешкань немає холодильників.

Зараз ви читаєте новину «Тисячу людей засипало заживо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути