Японські сумоїсти розпочали підготовку до нового сезону змагань у центрі "Томоцуна" при буддійському храмі у Нагої. Вперше за останні 30 років дозволили фотографам зняти цю базу. На ній тренують 11 найкращих борців країни.
Щоранку займаються понад три години. Правила не змінювали з XV ст. Програє той, хто впав або заступив за коло. Потім зобов'язані кілька годин спілкуватися з тими, хто приходить до храму. Роздають автографи і позують для фото. Борці з'їдають щодня чотириденні норми їжі — 8 тис. кілокалорій. Їдять двічі на день. Готують для них учні, які планують стати борцями. Смажать свинячі ноги, сардини. Все перетирають на пасту. Варять локшину з овочами і жиром. Одразу після їжі борці лягають спати на кілька годин. Одягають кисневі маски, щоб було легше дихати. Більше тренуватися не можна, щоб не втрачати вагу. На ніч також одягають маску.
— Від борця вимагають жити, дихати та їсти по-японськи, — розповідає сумоїст Томозуна Ояката. Його вага — 154 кг. Став першим чемпіоном сумо, котрий народився у Монголії. — Кілька років доводиться бути слугами старших борців, поки допустять до серйозних турнірів. Молодь не дуже охоче вчиться. Навіть японські спортсмени йдуть у ті види боротьби, де можна досягти успіху швидше. У сумо все підкоряється ієрархії. Активно приїжджають хлопці з Монголії. Так легше оселитися в Японії. За перспективними борцями на азійському ринзі черга. Щоб отримати найвищий ступінь в ієрархії, ти повинен прийняти японське громадянство. Найгірше з мовою. Я спочатку взагалі не розумів тренера. Уявлення не мав: хвалить він мене чи навпаки. Примусили вчити мову з маленькими дітьми при храмі. За місяць почав говорити. Дуже стежу за здоров'ям. Мав проблеми з легенями. Кілька разів зупинялося дихання уночі.
Великий турнір сумоїстів Японії розпочнеться за два тижні.
Коментарі