Ексклюзиви
неділя, 05 серпня 2007 17:46

Серби почнуть громадянську війну через Косово

В автобусі, що курсує містом Мітровіца у сербській провінції Косово, вщент побиті всі вікна. Його маршрут проходить уздовж річки Ібар, яка відділяє сербську частину міста від албанської. Атмосфера в Мітровіці напружена. І серби, й албанці чекають, коли вирішиться питання незалежності Косова.

Статус провінції вирішуватиме асамблея ООН. Нещодавно президент США Джордж Буш, 61 рік, заявив, що Косово стане незалежним до кінця цього року. Проти рішуче виступає його російський колега Володимир Путін, 54 роки, який має право вето в асамблеї. Він каже, що Росія не допустить розвитку подій, які зашкодять братам-сербам.

Утім, підтримка Росії не є простим виявом любові до братського народу. У відповідь сербська влада дозволить приватизувати важливі енергетичні компанії, які поки що залишаються в державній власності.

У Косово мешкає близько 2 млн людей. Майже всі вони — албанці, які прагнуть відділитися. Проте північ провінції майже повністю заселена сербами. Їх там близько 100 тис. Якщо Косово все ж таки стане незалежним, косівські серби обіцяють почати громадянську війну.

Через позицію Росії переговори в ООН щодо майбутнього Косова досі не дали результатів. Країни Заходу сподіваються на рішення Контактної групи — неформального об"єднання країн, яке займається проблемами Балкан. До неї також входить Росія. Але тут вона не має права вето.

За попереднім планом, після 120 днів переговорів між сербами та косовськими албанцями Контактна група збереться на конференцію. Там ухвалять рішення, обов"язкове для виконання.

Урядові автономного Косова вже набридло чекати рішення великих країн. Під час візиту держсекретаря США Кондолізи Райс прем"єр-міністр провінції Агім Секу заявив, що у випадку безрезультативності 120-денних переговорів Косово оголосить про свою незалежність 28 листопада. У цей день 95-ту річницю незалежності святкує і Албанія.

Зараз ви читаєте новину «Серби почнуть громадянську війну через Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути