Ексклюзиви
понеділок, 01 жовтня 2007 17:23

Садам Хусейн покинув би Ірак за мільярд доларів

Перед вторгненням американської армії до Іраку президент Садам Хусейн начебто натякнув адміністрації Білого дому, що готовий добровільно залишити свій пост і виїхати з країни. За це він хотів отримати $1 млрд і можливість забрати всю документацію стосовно зброї масового знищення.

Про це стало відомо, коли минулого тижня найбільша іспанська газета "Ель Паіс" опублікувала розшифровку розмови між Джорджем Бушем та іспанським прем"єр-міністром Хосе Марією Аснар. Вони говорили по телефону за місяць до початку війни.

Із протоколу стало відомо, що Білий дім готувався до війни незалежно від рішення іракського президента. Джордж Буш сказав Аснарові, що можна погодитися на пропозицію Хусейна. А потім додав, що його також можна просто вбити. Він наголосив, що в будь-якому разі до кінця березня американські війська захоплять Багдад.

У розмові з іспанським прем"єром президент США  розкритикував лідерів країн, які виступали проти вторгнення. Тодішнього президента Франції Жака Ширака він назвав "паном Арабом".

Буш також запевнив, що, незважаючи на заборону Ради безпеки ООН, війська ввійдуть до Іраку. Погрожував застосувати санкції проти країн, що не підтримають ініціативу США.

— Я не прошу чекати безкінечно, — намагався втихомирити Буша прем"єр Аснар. — Але все потрібно зробити з якомога більшою міжнародною підтримкою.

— Такі країни, як Мексика, Чилі, Ангола й Камерун повинні розуміти, що на кону безпека Сполучених Штатів, — відповідав Буш. — Лаґос (чилійський президент Рікардо Лаґос — "ГПУ") повинен знати, що договір про вільну тристоронню торгівлю нині знаходиться на розгляді Сенату. Негативне ставлення до цього питання може поставити під сумнів його підписання. Ангола отримує допомогу від нас. Якщо вони нас не підтримають, то ризикують більше її не побачити.

У березні 2003 року американські війська на чолі коаліції ввійшли до Іраку. Садама Хусейна знайшли й стратили в грудні 2006-го. Жодних доказів того, що в країні була зброя масового знищення, американці не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Садам Хусейн покинув би Ірак за мільярд доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути