Ексклюзиви
середа, 14 травня 2008 16:57

Рятівниця єврейських дітей Ірена Сендлерова померла у 98 років

 

Жителька Польщі Ірена Сендлерова, яка в роки Другої світової війни врятувала з єврейського гетто 2500 дітей, померла у віці 98 років. Торік польський парламент визнав її народною героїнею.

На початку 1940-х у Варшаві з населенням 1,3 млн осіб проживали 380 тис. євреїв. Німці виселили більшість із них у гетто. Сендлерова працювала в міському департаменті охорони здоров"я й мала перепустку на закриту територію, де вона доглядала хворих.

Жінка виносила дітей у сумках, коробках, проводила їх через каналізаційні колектори. За межами гетто вона влаштовувала малюків у польські родини. Там їх учили католицьких молитов, давали нові імена. За допомогу євреям Сендлеровій загрожувала смертна кара.

У жовтні 1943-го її заарештували. Кілька днів катували в гестапо, однак полька так і не назвала імен урятованих дітей. Товаришам Ірени вдалося підкупити одного з офіцерів, і її вивезли з Варшави. У Сендлерової були зламані всі кінцівки, кілька днів вона лежала непритомна.

Щоб діти змогли знайти батьків по війні, жінка записувала імена врятованих на пачках з-під цигарок, клала їх у пляшки й закопувала в землю. Однак списки майже нікому не допомогли — більшість євреїв загинули в концтаборах. 1943 року варшавське гетто з тими, кого не встигли вислати в табори, підпалили.

Багато років про подвиг польки майже ніхто не знав. Жінка не любила розповідати про війну, бо вважала, що зробила замало.

— Страшно дратує, коли чую, як мене називають героїнею, — казала жінка. — Я зробила те, що мала б зробити кожна нормальна людина. Мене й досі мучить совість, що могла врятувати більше.

Останні кілька років Сендлерова жила в будинку для літніх людей у Варшаві. Про смерть жінки повідомила її донька Яніна Згжебська.

Зараз ви читаєте новину «Рятівниця єврейських дітей Ірена Сендлерова померла у 98 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути