Ексклюзиви
вівторок, 16 квітня 2013 06:30

Росіяни й американці обмінялися чорними списками

Минулої п'ятниці американці опублікували так званий "список Магнітського". До нього ввійшли 18 громадян Росії, яким заборонили в'їжджати на територію США. Також будуть заморожені їхні банківські рахунки. Причина — порушення прав людини. У відповідь росіяни оприлюднили свій перелік.

Нев'їзними до Росії тепер є 18 громадян Штатів, причетних до арештів росіян за кордоном. Також там є люди, пов'язані з діяльністю в'язниці Гуантанамо на Кубі, де американці утримують підозрюваних у тероризмі. До російського списку входять четверо чиновників, прокурори, судді й агенти спецслужб.

— Правильною відповіддю з боку Росії на міжнародний протест у "справі Магнітського" було би провести детальне розслідування, а не здійснювати акти помсти, — заявляють у Держдепартаменті США.

"Закон Магнітського" ухвалили у Штатах торік. Названий на честь загиблого у московському СІЗО 2009-го аудитора британської компанії "Фаєрстоун Данкен" — Сергія Магнітського. Тоді Кремль заявляв, що 37-річний батько двох дітей помер через серцеву недостатність. Правозахисники стверджують, що Магнітський, який сидів у в'язниці за  звинуваченням в ухилянні від сплати податків і чекав суду, неодноразово скаржився, що його били й відмовлялися лікувати. Після смерті Магнітського його колишній роботодавець, громадянин Великої Британії й уродженець Штатів Вільям Браудер розпочав глобальну кампанію, щоб добитися справедливості за смерть підлеглого. Досі за це нікого не притягнули до кримінальної відповідальності.

Кажуть, крім офіційно оприлюдненого "списку Магнітського", є ще секретний. Він удвічі коротший від першого. Найбільш високопоставлений із наявних там — чеченський лідер Рамзан Кадиров.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни й американці обмінялися чорними списками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути