четвер, 26 лютого 2009 19:14

Російського шпигуна засудили до 12 років тюрми

Одного з чиновників Естонії засудили до 12 років ув"язнення за шпигунство на користь Росії. Колишній співробітник Міністерства оборони Херман Сімм також має виплатити державі компенсацію — понад $2 млн — за збитки, завдані національним інтересам.

Сімм працював у Міноборони Естонії з 1995-го. Він очолював відділ збереження державних таємниць. Мав доступ до конфіденційної інформації, яку передавав росіянам. Через нього проходили всі документи, пов"язані з армією країни та співробітництвом із НАТО. Такий рівень обізнаності мали ще п"ятеро людей: президент країни, прем"єр-міністр, міністри оборони та іноземних справ, а також головнокомандувач збройних сил.

Сімма заарештували у вересні 2008 року. Затримали і його дружину. Вона допомагала йому передавати документи у Росію. Жінку відпустили під підписку про невиїзд.

На допиті чиновник зізнався, що його завербували агентом КДБ іще у 1970-х. Він тоді навчався у Москві в політехнічному інституті. До зради Сімма схилили шляхом шантажу. Співробітники російської служби зовнішньої розвідки погрожували розповісти про його агентурну діяльність, якщо він не викаже їм службових секретів.

Зараз ви читаєте новину «Російського шпигуна засудили до 12 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути