пʼятниця, 05 листопада 2010 02:12

Родичам дозволили зустрітися через 57 років

Автор: фото: REUTERS/Nam Gang-Ho
  Парк Сун Ніео (ліворуч) із Південної Кореї плаче поруч зі своєю сестрою Парк Йонг Ок (у центрі) та племінницею.
Парк Сун Ніео (ліворуч) із Південної Кореї плаче поруч зі своєю сестрою Парк Йонг Ок (у центрі) та племінницею.

Понад 137 жителів Південної Кореї прибули до північнокорейського курорту Даймонд Маунтейн, щоб зустрітися зі своїми родичами. Не бачилиcя з часів Корейської війни 1950–1953 років. Тоді Північна Корея закрила кордони.

Автобусами приїхали переважно 80-річні. Родичі з Північної Кореї чекали на них за пронумерованими столиками у великому приміщенні ресторану.

— Я думав, що ти помер, — каже 61-річний Парк Лі Мін із Південної Кореї своєму 90-річному батьку Рі Чжон Ріол із КНДР. — Мама так сумувала за тобою. Шкода, що не застала.

Рі востаннє бачив сина немовлям, коли йому був лише місяць. Удруге не одружувався, інших дітей не має.

Більшість приїхали з фотографіями. 67-річна Парк Кім Кун сліпа, але брата, старшого за неї на 7 років, впізнала по голосу. Сама багато мовчала і плакала.

— Щороку влаштовували по тобі поминальну церемонію, — каже молодший брат Парк Йї Йонг 90-річному братові з Північної Кореї. — Не вірили, що ти живий.

Уперше зустрітися родичам із різних частин Корейського півострова дозволили  2000-го. Відтоді понад 20 тис. громадян Південної Кореї побачили родичів. Цього разу зустрічалися люди з прізвищем Парк. Близько 80 тис. літніх людей досі чекають своєї черги. Протягом півсторіччя вони не могли зателефонувати близьким чи отримати від них листа.

250-кілометрова нейтральна зона визначає кордони Південної Кореї та КНДР. Із 1954 року з північної сторони викопали чотири нелегальні тунелі.

Зараз ви читаєте новину «Родичам дозволили зустрітися через 57 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути