вівторок, 19 березня 2013 06:15

"Просила Бога, щоб Папа був не чорношкірий"

Автор: фото: REUTERS
  Папа Римський Франциск І благословляє віруючих, які 17 березня зібралися на площі Святого Петра у Ватикані
Папа Римський Франциск І благословляє віруючих, які 17 березня зібралися на площі Святого Петра у Ватикані

У Ватикані в неділю близько 150 тис. людей зібралися послухати перше звернення новообраного Папи Римського Франциска I:

— Милосердя змінює світ, робить його менш холодним і більш справедливим, — сказав він із балкона своїх покоїв. А на завершення проповіді побажав гарного дня і смачного обіду.

Кафедральний костел святого Олександра в Києві у неділю заповнений. Головна служба о десятій ранку правиться українською мовою. Люди розсідаються на лавах, стоять під стінами та біля дверей. Біля сповідалень — довгі черги.

— У нас є Папа, — розпочинає службу отець Олександр Гурський.

У католиків римського обряду наступна неділя — вербна. Закінчується Великий піст. Священики правлять у фіолетовому вбранні, що одягають тільки в цей час. Біля вівтаря стоїть дошка з фотографією Франциска. Минулої неділі на ній висів портрет його попередника Бенедикта XVI.

Літургія триває понад годину.

— Зараз запитують: "Чи новий Папа — реформатор"? І під цим мається на увазі — дозволити аборти та одностатеві шлюби. Цього не буде! Будь-який священик проти одностатевого шлюбу. Бо шлюб — це не просто союз двох добрих людей, які бажають виховувати дитину. Це таїнство. А таїнство над гріхом відбуватися не може, — 30-річна Анна з подругою спускаються сходами храму після меси.

Кирило Сергєєв, 31-річний адвокат, прийшов у католицьку церкву 2004-го. До того шукав себе в різних конфесіях.

— Католицизм мне понравился тем же, чем нынешний Папа — скромностью, — розповідає. — Дуже переживав, що американця оберуть. Не подобаються мені їхні "прогресивні" погляди. Франциск — консерватор, людина скромна. Здатна у сучасному світі вести за собою.

Киянка 57-річна Катерина Кравченко ходить у церкву з дитинства. Каже, католиками були її батьки, баби та прабаби.

— Сподобався Папа. Добрий, необичний, простий. Такий — для людей. Ім'я, яке він обрав, означає, що працюватиме для бідних. Як святий Францішку, який все своє багатство віддав знедоленим.

У неділю зранку у Львові -15°С. На вулицях практично немає автобусів, через холод машини не виїхали з парку. На другу літургію о 9.00 собор Святого Юра заповнений наполовину. Це головна церква львівських греко-католиків.

Чоловіки, за традицією, займають праву половину храму, жінки сидять ліворуч. Священик править за керівників греко-католицької церкви в Україні, згадує ім'я нового Папи Фрациска. Під час проповіді про нього — ні слова. Говорить про початок Великого посту.

Після служби люди обережно, щоб не послизнутися, спускаються зі Святоюрської гори до вул. Митрополита Андрея.

— А що мені Папа, — махає рукою жінка, на вигляд років 50, у червоній хустці. — Хоч з Аргентини, хоч з Африки. Нам аби наш ксьондз добрий був і щоб приємно було до нього до сповіді піти. А Папа — далеко.

— У нашій церкві мало що міняється, — каже 63-річна Софія Федечко.

— Ти так не кажи, — перебиває її чоловік Андрій, 59 років, веде жінку попід руку. — Новий Папа дуже скромний і з бідної сім'ї, автобусом зі всіма їздить. Не то, шо їхній Кирило, — киває вбік, ніби на когось вказує. — Хай кацапи знають! — жінка смикає чоловіка за рукав, щоб мовчав. — І може, нарешті він покаже нашим отцям приклад — хай і їм встидно стане. А то так: служить у задрипаному селі, живе у сільській хаті, а ніхто ж не знає, що він у Львові три квартири купив, доки церкву ремонтував.

Жінка тягне чоловіка, відходять.

За воротами у синій "ланос" сідає 51-річна Катерина Опришко. Просить зятя почекати. Розповідає, що дуже чекала обрання нового Папи.

— Що 13-го числа обрали — добрий знак. То число Діви Марії. У Івана Павла ІІ стріляли 13 травня, і тому він чудом вижив, Богородиця помогла. Але такого, як Павло ІІ, вже певно не буде. Моя дочка на його честь сину дала друге ім'я — Кароль. Але той, як то його? А, Франциск, теж порядний, кажуть, — сідає в авто.

У Вінницькому храмі Пресвятої Діви Марії Ангельської службу в неділю правлять щогодини. У кутку на лаві сидить 19-річна Наталія Токар, студентка медуніверситету.  Одягнута у потерті джинси. Волосся розпущене. З-під шарфика звисають навушники. Читає польською план літургії.

— З 30 грудня по 3 січня була у Римі, зустрічалася із папою Бенедиктом, — каже. — Хочу побачити і Франциска. Я зі Львівщини, хотіла з родиною відзначити обрання нового Папи. У нас гучно святкували. Але не вийшло поїхати через навчання.

35-річна Агнешка Козловська щотижня ходить до костелу.

— Просила Бога, щоб Папа був не чорношкірий, — каже. — Мені снився сон, як прийде негр керувати церквою — світ розпадеться. Стихія наступатиме за стихією. Як обирали Папу, дивилась по телевізору. Його зразу показали зі спини, помітила рожеве вушко, зітхнула з полегшенням.

Інтронізація Папи Римського Франциска відбудеться 19 березня.

11 книжок написав Папа Римський Франциск І. Протягом перших 2 год. після оголошення імені понтифіка користувачі інтернет-магазину Bajalibros.com купили понад тисячу цифрових копій творів Папи і про нього. Попит на тексти зростає. Їх замовляють з Латинської Америки, США, Європи. Перша книжка понтифіка "Роздуми для віруючих" вийшла 1982 року. Торік з'явилося друком його видання "Відкритий розум, віруюче серце".

Папа Римський Франциск І у неділю опублікував італійською перший текст у "Твіттері": "Дорогі друзі, я сердечно дякую вам і прошу продовжувати молитися за мене". Мікроблог завів його попередник — Бенедикт XVI. 28 лютого, коли понтифік залишив папське служіння, блог був тимчасово закритий. Зараз він налічує понад три мільйони читачів. Доступний дев'ятьма мовами: латиною, англійською, іспанською, французькою, італійською, німецькою, португальською, польською і арабською.

Зараз ви читаєте новину «"Просила Бога, щоб Папа був не чорношкірий"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути