Ексклюзиви
четвер, 15 листопада 2007 18:37

"Президент не захотів говорити ані з нами, ані з народом"

  Костянтин Гамсахурдіа: ”Ми зажадали припинити репресії і скасувати надзвичайний стан”
Костянтин Гамсахурдіа: ”Ми зажадали припинити репресії і скасувати надзвичайний стан”

З одним із лідерів грузинської опозиції Костянтином Гамсахурдіа, 46 років, зустрічаємося біля офісу його партії "Навісуглєба" ("Свобода") на проспекті Руставелі у Тбілісі. У цій триповерховій будівлі в стилі грузинського бароко розташовані також міністерство культури, Театр пантоміми, дві перукарні та підземна їдальня-хінкальня, де продають пиво на розлив.

Костянтин Гамсахурдіа схожий на свого покійного батька Звіада, колишнього президента Грузії. Вітається, легко збігає на другий поверх. В офісі помітні сліди масового нічлігу: зіставлені стільці, у кутку звалена купа матраців, навколо порожні коробки, підлога неметена. Гамсахурдіа вибачається за безлад.

Повідомляли про ваш арешт або зникнення після розгону мітингу опозиції 7 листопада...

— Я нікуди не зникав. Мене двічі отруїли газом. Був змушений підлікуватися.

Це була "черемуха"?

— Ні, якийсь нестандартний сльозогінний газ. Застосовували по-звірячому, у дощову погоду. Спецназ чинив справжнє свавілля.

Чи могли б ви порівняти кількісно мітинг із вимогою відставки Саакашвілі й число учасників революції троянд?

— Приблизно однакова кількість. А 2 листопада людей було навіть більше, ніж під час революції. Із космічних супутників нарахували 170 тисяч осіб. Напевно, це правильна цифра.

Дехто порівнює події 7 листопада й мітинг 9 квітня 1989 року, коли силою розігнали протести і Грузія взяла курс на вихід із СРСР...

— Тоді вийшло лише 20 тисяч осіб, значно менше. Було застосовано отруйний газ "Сі-Ес". Деякі загинули, інші донині страждають. На щастя, нині був сльозогінний. І не застосовували саперних лопаток, як тоді. А що стосується побиття — кийками попрацювали так само.

Під час надзвичайного стану закрили телеканали. А які обмеження щодо газет?

— Їх піддають цензурі. Можуть затримати тираж.

Звідки взялися цензори? Цю професію хіба не скасували?

— Це спеціальні служби безпеки Михаїла Саакашвілі. У Грузії дуже розвинений державний апарат. Він сильний і зовсім не гнучкий, не збалансований. А демократія не розвинена. Це найголовніша сьогоднішня проблема. Уявіть: бюрократичний апарат — це звір. У нього немає ні інтелекту, ні моралі. Його треба приборкати. Нині цей звір —  поліція, Держбезпека — служить лише президентові та його оточенню.

Яка платня у силовиків, у вчителів чи лікарів?

— Поліцейський заробляє майже 700 ларі (близько 2200 грн. — "ГПУ"). Начальник міліції на рівні полковника — 1500–2000 ларі (4700–6300 грн). Але це кишенькова зарплата, у них доход набагато більший. Учитель отримує 150–300 ларі (475–950 грн), і лікар так само. Медиків виганяють із клінік, а лікарні приватизують.

Дзвонить мобільний. Гамсахурдіа вибачається, відповідає англійською. Судячи з розмови, йому телефонує кореспондент одного з американських ЗМІ.

Влада підозрює лідерів грузинської опозиції в співпраці з російськими спецслужбами...

— Було так. Подзвонив мені мій зведений брат Цотне і говорить: "Зараз вас будуть громити. Чому ви їх не штурмуєте?". Щось подібне. Я нічого не відповів. Але дзвонив він із Росії. І цього виявилося досить для ідіотського, аморального твердження щодо проросійської змови.

Ваш брат живе в Росії?

— Він подовгу буває у Росії, в Казахстані, тут. Він не політик, а приватна особа.

Костянтин Гамсахурдіа розповідає, що партія "Навісуглєба" на парламентських виборах 2004 року набрала 4,5% голосів виборців. Але прохідний бар"єр був тоді 7%.

— Цей бар"єр надто високий, — говорить Гамсахурдіа. — Нині під тиском Венеціанської комісії влада зменшила його до чотирьох відсотків.

2 листопада з космічних супутників нарахували 170 тисяч чоловік

Ви були присутні на зустрічі опозиції з головою  парламенту Ніно Бурджанадзе. Домовилися про щось?

— Ми зажадали припинити репресії та істерію про так званий державний переворот. Також — скасувати надзвичайний стан і відновити телемовлення. Бурджанадзе обіцяла припинити... Подивимося.

На столі в Гамсахурдіа лежить Біблія грузинською мовою в дерев"яному футлярчику, а також книга українського видавництва "Факт" із творами діда Костянтина Гамсахурдіа й батька Звіада Гамсахурдіа українською. Переклад Рауля Чілачави, нинішнього посла України в Латвії.

Кажуть, Саакашвілі все ж вдалося зменшити рівень корупції.

— Грузинська приказка каже: є крадій голки і крадій верблюда. На жаль, у нас той, хто украв верблюда, судить того, хто украв голку. Корупція зменшилася кількісно, немає корупції в ДАІ, наприклад. Але вона стала "елітарною". При Шеварднадзе корупція була розподілена, зараз вона монополізована. У нас є урядовці-мільярдери.

За рахунок чого вони багатіють?

— Вано Мерабішвілі — міністр внутрішніх справ Грузії. Контролює всі дороги, наркобізнес, торгівлю зброєю. А сам Саакашвілі? Його дядько Тимур Аласанія — колишній "кагебешник". Але вони колишніми не бувають... КГБ не тролейбус, звідки можна легко вийти.

Практично всі підприємці віддають гроші чиновникам, які є їхньою "кришею". Опозиції допомагати небезпечно. Відразу фінансова поліція знайде серйозні порушення й зажадає сплатити  величезний штраф.

Я дивився по телебаченню зустріч Саакашвілі з бізнесменами... Тон спілкування був партнерський, коректний.

— Так, це його оточення, десь 40–50 підприємців. Це був початок виборчої кампанії Саакашвілі.

Згода Саакашвілі на дочасні вибори свідчить про його упевненість у собі?

— Ні, це тиск США і Євросоюзу.

Що, дзвонили з Вашингтона?

— Неодноразово. Зараз тут працює комісія з Євросоюзу. Якби не вони, у Грузії могла б початися громадянська війна.

Ви вірите, що дострокові вибори президента Грузії будуть чесними?

— Центральну виборчу комісію й районні комісії повністю контролюють люди Саакашвілі. Представники опозиції є тільки на низових виборчих дільницях. Але ми зробимо все, щоб вибори були чесними.

Саакашвілі зустрічався з опозицією?

— Ні! Він не хотів говорити ні з нами, ні з народом. Все суспільство було на мітингу: базарні продавці, інтелігенція, біженці, дрібні бізнесмени... Президент образливо якось сказав: мовляв, мітингують родичі тих, хто фальсифікував вибори.

Чи залишається нині Грузія демократичною?

— Грузія залишається країною, де ще можлива демократія. Але в нас немає громадянського суспільства. Україна набагато  демократичніша, ніж Грузія.

Прощаючись, Костянтин Гамсахурдіа проводжає до дверей. При цьому розпитує про журналіста Георгія Гонгадзе, який загинув в Україні у вересні 2000 року.

Зараз ви читаєте новину «"Президент не захотів говорити ані з нами, ані з народом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути