неділя, 12 серпня 2007 17:16

Прем"єр Канади вирушив на Північний полюс

 

Прем"єр-міністр Канади Стівен Гарпер, 48 років, вирушив у триденну експедицію до Арктики. Це був крок у відповідь російській підводній експедиції в Північному Льодовитому океані, яка почалася 2 серпня цього року. Таким чином Канада заявляє про свої права на цю територію.

Росіяни організували експедицію, щоб довести, що дно Північного Льодовитого океану є продовженням Сибірської континентальної платформи. Якщо це вдасться, Росія отримає право розпоряджатися природними ресурсами Північного полюсу та прилеглого морського дна площею 1,2 млн кв. км. Зараз полярники обробляють дані, зібрані під час експедиції.

За попередніми підрахунками, на дні Льодовитого океану — 20% світових запасів нафти й газу. Можливість видобути їх значно зросла через глобальне потепління.

Проти вторгнення Росії на Північ виступають і США. Країна вважає, що теж має право на ці території. А дії Росії називає посяганням на чужі інтереси.

Утім, офіційно США не можуть претендувати на Північний полюс, доки не приєднаються до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Кому належить спірна територія, вирішуватиме Міжнародний морський трибунал, заяви до якого можуть подавати лише країни-учасники Конвенції.

Тому зараз представники Білого дому наполягають, щоб американський Конгрес якнайшвидше підписав цю угоду. Таким чином можна буде виграти час у боротьбі за Північний полюс.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр Канади вирушив на Північний полюс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути