вівторок, 04 липня 2006 19:01

Після травми голови британка заговорила з ямайським акцентом

Коли 60-річна Лінда Вокер із британського міста Ньюкасл опритомніла в місцевій лікарні, вона почала розмовляти з ямайським акцентом. Від її звичної вимови не залишилося й сліду.

— Я спочатку не помітила, що розмовляю якось по-іншому, — зізналась пані Вокер. — А тоді лікар увімкнув мені запис нашої розмови. Я була приголомшена. Тепер я не почуваю себе тією ж людиною. Це так незвично.

Лінда Вокер опинилась у шпиталі після того, як знепритомніла через порушення кровообігу в мозку. Дослідники Оксфордського університету дійшли висновку, що саме за таких умов у людей виникає так званий синдром чужого акценту. Пошкоджуються певні ділянки мозку, які відповідають за мову, через що потерпілий незвично вимовляє певні звуки і склади слів. Від цього виникає акцент.

— Для потерпілих це досить сильний психологічний удар, бо мова — це частина їхньої особистості, — каже доктор Джон Колман з Оксфордського університету, який вивчав це явище.

Уперше синдром чужого акценту зафіксували під час Другої світової війни 1941 року в Норвегії. Під час повітряної атаки дівчина отримала травму голови, після чого стала говорити на німецький манер. Через цей акцент у неї були неприємності.

Медики не навчилися лікувати цей синдром. Частина лікарів вважає, що людям, які потерпають від нього, слід звертатися до психіатра.

Зараз ви читаєте новину «Після травми голови британка заговорила з ямайським акцентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути