Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 19:46

Пам"ятник Борисові Єльцину відкрили у Москві

На Новодівочому кладовищі в Москві у четвер відкрили пам"ятник першому президенту Росії Борисові Єльцину на роковини його смерті.

Московська влада провела конкурс на найкращий проект монумента. Спочатку переможцем оголосили молодого художника Дмитра Каваргі. Пам"ятник збиралися встановити на Луб"янці. За авторським задумом, чорна конструкція мала символізувати перемогу порядку над хаосом. Фонд Бориса Єльцина та його родина виступили проти. Мовляв, проект затверджували без їхньої згоди.

Встановлений нині монумент сподобався і родичам, і чиновникам. Пам"ятник зроблено у вигляді приспущеного російського прапора. Біла та червона частина монумента — з кольорового мармуру, синя викладена з керамічної мозаїки. Його зробив — російський скульптор Георгій Франгулян. Він — автор пам"ятників Булату Окуджаві та Араму Хачатуряну.

На відкриття приїхав чинний президент РФ Володимир Путін та новообраний глава держави Дмитро Медведєв. Пошану Єльцину висловив колишній президент України Леонід Кучма.

— Для мене Борис Миколайович — велика людина, — каже Кучма. — З ним у мене була справжня чоловіча дружба.

Борис Єльцин помер торік 23 квітня у віці 76 років. На посаду президента Росії його обирали двічі — 1991-го та 1996-го. 1999 року на посаді президента Єльцина змінив Володимир Путін. Дружина Єльцина, 76-річна Наїна очолює фонд його імені. Колишній президент мав двох дочок, п"ятьох онуків та трьох правнуків.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Борисові Єльцину відкрили у Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути