Ексклюзиви
вівторок, 05 червня 2018 00:10

Особистого ворога Путіна затримали вшосте

30 травня в столиці Іспанії Мадриді поліція затримала британського фінансиста та інвестора Вільяма Браудера, 54 роки. Запит на його арешт відправила російська служба Інтерполу. Через майже 2 год. чоловіка відпустили. Це шостий раз, коли росіяни вимагають арештувати Браудера. Той називає себе особистим ворогом російського президента Володимира Путіна.

30 травня Браудер прибув до Іспанії свідчити проти росіян, причетних до розкрадання грошей з російського бюджету. Фінансиста затримали, доправили до поліцейського відділку та вручили ордер на арешт. Підозрюють його в шахрайстві.

Зі штаб-квартири Інтерполу у французькому Ліоні надійшла вказівка не виконувати ордер, каже Браудер. Керівництво організації й раніше рекомендувало ігнорувати запити Росії щодо нього.

"Звільнили фінансиста, бо запит був протермінований", — повідомили в поліції. Браудер заперечує.

"Росія вшосте випустила ордер. Він був дійсним. Інтерпол не може впоратися з тим, як Росія використовує його систему", — написав він у "Твіттері".

Браудер вкладав гроші в десятки російських підприємств з 1993 року. Серед них — Газпром, Лукойл, Сбербанк. Для цього створив компанію "Хермітейдж Кепітел". Через викриття фактів корупції в Росії британцю заборонили в'їзд на її територію. Влада спробувала відібрати фонд. Браудер встиг вивести з нього всі активи. У судових справах брав участь російський адвокат Сергій Магнітський. Його запроторили до тюрми восени 2008-го, катували й через рік убили. Сполучені Штати Америки запровадили "Список Магнітського" з переліком десятків російських чиновників. Їм заблокували банківські рахунки й відмовили у в'їзді до США. До санкцій долучилися Естонія, Литва, Велика Британія та Канада.

Браудера в Росії двічі судили заочно. У липні 2013 року засудили за несплату податків компанією "Дальній степ" — "дочкою" "Хермітейдж Кепітел". Сума боргу становила понад 522 млн руб. — 218 млн грн. Вирок — дев'ять років позбавлення волі. У грудні 2017-го Браудера визнали винним у навмисному банкрутстві компанії "Дальній степ". Зобов'язали сплатити 4,2 млрд руб. — 1,7 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Особистого ворога Путіна затримали вшосте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути