понеділок, 16 липня 2007 16:46

Офіціант розповів, як убивали Литвиненка

67-річний англієць Норберто Андраде працює в лондонському барі "Міленіум" більше чверті століття. 1 листопада 2006 року саме він подав Олександрові Литвиненку зелений чай з полонієм. У цей день той зустрічався з колишніми агентами ФСБ Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном.

Андраде стверджує, що полоній підмішали в чай, коли він цього не бачив:

— Мене спеціально відволікли. Я підносив до столика, де сидів Литвиненко, джин-тонік. У цей момент хтось заступив мені дорогу. Зараз я розумію, що тоді не бачив свою тацю, де стояв заварник із чаєм для Литвиненка. Думаю, мене загородили умисне, щоб розпилити в ньому полоній.

Поліція підтверджує, що отруйну речовину розпилювали зі спрею. Його сліди знайшли на стінах, на скатертині, на стільці.

Коли Андраде прибирав зі столу, він помітив, що чай Литвиненка був незвичного кольору. Мав жовтуватий відтінок і здавався в"язким.

Колись Андраде у цьому ж барі обслуговував акторів Шона Коннері і Джорджа Лазенбі. Вони в різний час грали роль суперагента Джеймса Бонда. Також тут бував продюсер фільмів про агента 007 Каббі Брокколі.

— А тепер у нас тут відбуваються речі страшніші за шпигунські ігри Бонда. Це реальне життя, — говорить офіціант. — Тим, хто отруїв Литвиненка, немає діла до життя інших людей.

Екс-офіцер Литвиненко втік із Росії 2000 року. Попросив у Британії політичного притулку. 2006-го його отруїли полонієм. Він помер через 23 дні після зустрічі з Луговим і Ковтуном.

Скотланд-Ярд підозрює у вбивстві Андрія Лугового. Вимагає від Росії його видачі. Однак російська сторона відмовляється. Зараз Британія розглядає можливість вислати російських дипломатів з території Об"єднаного королівства і припинити видачу росіянам британських віз.

Зараз ви читаєте новину «Офіціант розповів, як убивали Литвиненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути