середа, 21 січня 2009 18:33

Обама помилився під час президентської присяги
7

Барак Обама із дружиною Мішель на балу з приводу його посвяти у президенти США. Перша пара країни відкрила захід повільним танцем. Наприкінці пісні глава держави поцілував дружину в губи
Фото: фото: REUTERS/Jim Young
Перше подружжя США проводило родину Бушів на їхнє ранчо в Техасі
Доньки Обами сприйняли церемонію по-різному. Старша Малія (ліворуч) поводилася стримано. Молодша Саша гримасувала, а потім почала нудитися й позіхати
Барак Обама підписує свій перший президентський акт. Ним призупинено всі судові процеси у в’язниці Гуантанамо, де утримують підозрюваних у тероризмі
Підпис Барака Обами під президентською клятвою, яку він склав на інавгурації у Вашингтоні 20 січня

20 січня у Вашингтоні 47-річний Барак Хусейн Обама склав присягу і став першим темношкірим президентом США.

Цей день він почав у гостьовому будинку навпроти Білого дому. За словами дружини президента 45-річної Мішель, Барак, як завжди, зробив ранкову гімнастику й випив кави. Потім поснідав наодинці зі своїм попередником Джорджем Бушем, 62 роки.

Буш віддав Обамі ключі від Білого дому. Президенти спілкувалися довше, ніж передбачав регламент. Тому початок інавгурації затримали на декілька хвилин — уперше за останні 40 років.

Церемонія посвяти в президенти Барака Обами стала найдорожчою у світовій історії. На неї витратили $160 млн. Інавгурація Буша коштувала вчетверо менше. Подивитися на посвяту до Вашингтона приїхали 4 млн людей. До охорони залучили понад 10 тис. спеціальних агентів, морських піхотинців і поліцейських. По телебаченню церемонію дивилися майже 2 млрд осіб.

Обама вдягнув довге кашемірове пальто і червону краватку. На лацкан причепив американський прапорець. Його дружина була в яскраво-жовтій сукні та пальто від дизайнерки кубинського походження Ізабелли Толедо. Доньки Обами вдягнули майже однакове за фасоном, але різне за кольором вбрання — темно-синє та рожеве. 10-річна Малія під час інаугурації поводилася стримано. А Саша, 7 років, гримасувала перед фотографами. Наприкінці церемонії знудилася й почала позіхати.

Перед президентською присягою Обама звернувся з промовою до натовпу, який зібрався перед Капітолієм.

— Ще 60 років тому мого батька не взяли б на роботу до вашингтонського ресторану через колір його шкіри. А нині я стою перед вами і виголошую священну клятву, — сказав він.

Для присяги Обама обрав Біблію, що належала колись президентові Аврааму Лінкольну. Той скасував рабство і є, за словами Обами, політичним взірцем для нього.

Під час складання присяги новий президент припустився помилки. Він повторював за Верховним суддею Джоном Робертсом рядок "клянуся вірно виконувати обов"язки глави Сполучених Штатів" і дещо сплутав порядок слів.

— Я повторював клятву тисячі разів відтоді, як мене обрали. Не знаю навіть, як я міг щось забути. Мабуть, моя жага змін торкнулася навіть президентської присяги, — пожартував Обама після церемонії.

Він публічно попрощався зі своїм попередником. Джордж Буш із дружиною Лорою полетіли гелікоптером на батьківщину — до Техасу. Там у колишнього президента ранчо. Подружжя зустрічали 25 тис. людей. Буш виголосив перед ними промову:

— Президентство було прекрасним досвідом. Але яким би чудовим воно не було, ніщо не порівняти з Техасом на заході сонця, — заявив він. — Я залюбки кажу три слова, які давно хотів сказати: нарешті я вдома.

Тим часом Обама з дружиною попрямували на урочисту вечерю. Її меню склали з улюблених страв Лінкольна. Першою стравою було рагу з омарів, мідій та креветок. Другою — качина грудка під вишневим соусом. На десерт подали яблуневий пиріг із корицею.

Після вечері Обами поїхали на перший із 10 інавгураційних балів, які вони мають відвідати упродовж трьох днів.

Для балу президент перевдягнувся у смокінг, а перша леді — у вечірню сукню від дизайнера Джейсона Ву.

— Насамперед оцініть, наскільки вродлива в мене дружина, — звернувся до присутніх Обама.

Перша пара країни відкрила бал повільним тустепом під баладу "Нарешті". Її виконала співачка Бейонс. Наприкінці пісні президент поцілував дружину в губи.

Почалися танці для всіх. По черзі виступили Шакіра, Мерайя Кері і Стіві Вандер. Обама танцював без упину.

— Нарешті в нас президент, який уміє рухатися. Одразу видно, що він чорний, — прокоментував по телебаченню комік Джемі Фокс.

Церемонія посвяти Буша коштувала вчетверо менше

Обами пробули на першому балу майже годину й поїхали на наступний. Потрапити туди міг будь-хто. Найдешевші квитки коштували $75. Через економічну кризу вперше напої на балу були платними. Їх розливали у пластикові стаканчики. Пиво коштувало $6 (46 грн), шампанське — $12 (92 грн).

Президент знову станцював із дружиною, а потім запросив морського піхотинця Маргарет Ерреру. Та розплакалася від щастя. Барак Обама з дружиною поїхали зі святкування о третій ранку.

Наступного дня президент підписав свій перший акт. Він призупинив усі судові процеси у в"язниці Гуантанамо, де утримують підозрюваних у тероризмі.

Святкували інавгурацію не тільки у Вашингтоні. Масові гуляння упродовж ночі відбувалися в Кенії. Звідти походив батько нового американського лідера. Президент Кенії Мваї Кібакі пообіцяв перейменувати його рідне місто Когело на честь Обами.

Наймолодшому президентові — 41 рік

Наймолодшим президентом світу вважають керівника Грузії 41-річного Михаїла Саакашвілі. Він очолив країну 37-річним. На два роки старші від нього президент Росії Дмитро Медведєв і лідер Сальвадору Еліас Антоніо Сака Ґонзалес.

Найстаріший президент світу — 85-річний керівник Ізраїлю Шимон Перес. Сінгапуром уже десятиліття управляє 84-річний Селлапан Рама Натан. Президентові Італії Джорджіо Наполітано — 83. Литовському лідерові Валдасу Адамкусу — 82, а грецькому президентові Каролосу Папуліасу — 79 років.

Зараз ви читаєте новину «Обама помилився під час президентської присяги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути