пʼятниця, 16 жовтня 2020 00:30

Нобелівських лауреатів уперше нагородять не у Стокгольмі

Цього року через пандемію коронавірусу відзнаки нобелівським лауреатам вручатимуть у країнах, де живуть нагороджені. Це вперше з 1944-го.

Лауреатами з економіки стали Пол Мілґром і Роберт Вілсон. Їх нагородили за вдосконалення теорії аукціонів і нові формати таких торгів. Економісти пояснили, як працюють аукціони й чому учасники поводяться певним чином.

Нобелівську премію з фізіології та медицини присудили Гарві Альтеру, Майклу Гоутону та Чарльзу Райсу за відкриття вірусу гепатиту С.

Із фізики — Роджеру Пенроусу, Рейгарду Гензелю і Андра Гез за відкриття надмасивного компактного об'єкта в центрі нашої галактики.

Лауреатами з хімії стали Еммануель Шарпентьє і Дженніфер Дудна за розробку методу редагування генома.

Премію миру присудили "Світовій продовольчій програмі ООН". Це найбільша у світі гуманітарна організація, яка займається боротьбою з голодом. Торік допомогла 100 млн жертвам голоду у 88 країнах.

Нобелівську премію миру вручають з 1901-го. Відтоді нею нагородили 99 разів. 19 разів комітет не знаходив достойних. За заповітом Альфреда Нобеля, відзнаку отримує людина чи організація, яка зробили більше за інших для братства між народами, знищення чи скорочення армій і підтримку мирних форматів порозуміння. На відміну від інших Нобелівських нагород, премією миру нагороджують зазвичай не у шведському Стокгольмі, а в норвезькому Осло. Так вирішив Нобель. За однією з версій, Норвегія не має таких військових традицій, як Швеція. За іншою, норвезький парламент свого часу першим у світі підтримав рух за мир.

Цього року призовий фонд премії становитиме $1 млн.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівських лауреатів уперше нагородять не у Стокгольмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути