вівторок, 12 грудня 2017 06:50

Нобелівську премію миру отримав Рух із заборони ядерної зброї

Лауреатам заплатили по 1,12 мільйона доларів

Лауреатів Нобелівської премії нагородили 10 грудня у столиці Швеції Стокгольмі. Її вручають із ­1901-го на роковини смерті засновника — Альфреда Нобеля. Нагороджують ­науковців за внесок у розвиток суспільства чи культури.

Переможці отримали по $1,12 млн — майже 30 млн грн.

Премію з фізики віддали 85-річному Райнерові Вайссу, Баррі Баришу, 81 рік, і 77-річному Кіпу Торну. Вони виявили гравітаційні хвилі, про які говорив Альберт Ейнштейн 100 років тому. Лауреати з хімії 75-річний Жак Дюбоше, Хоакім Франк, 77 років, і 72-річний Річард Хендерсон розробили електронний мікроскоп, що дозволяє миттєво заморожувати клітини. "Нобеля" з фізіології отримали Джеффрі Голл, 72 роки, Майкл Росбаш, 73 роки, і 68-річний Майкл Янг за пояснення механізмів "біологічного годинника". Довели, що існують три види білків, що накопичуються та руйнуються в клітинах протягом доби — від цього людина почувається по-різному.

Премією з економіки нагородили 72-річ­ного Річарда Талера. Він визначив уплив різних факторів на те, на що люди витрачають гроші. Лауреатом Нобелівської премії з літератури став британський письменник японського походження Кадзуо Ісігуро, 63 роки. У романах показав, що наш зв'язок зі світом довкола — це ілюзія.

11 грудня Нобелівську премію миру отримав Рух із заборони ядерної зброї з Женеви. 945 тис. євро вручили її директору Беатріс Фінн і Сецуко Терлоу, яка ­1945-го пережила ядерне бомбардування Хіросіми. Цією премією нагороджують у норвезькій столиці Осло.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію миру отримав Рух із заборони ядерної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути