вівторок, 06 листопада 2018 06:26

Найвищою статуєю світу стала "Залізна людина Індії"

Автор: REUTERS
  182-метрова статуя індійського політика Валлаббхая Пателя стала світовим рекордсменом. Для неї використали 1700 тонн бронзи, а залізо збирали всією країною
182-метрова статуя індійського політика Валлаббхая Пателя стала світовим рекордсменом. Для неї використали 1700 тонн бронзи, а залізо збирали всією країною

Статуя єдності в індійському штаті Гуджарат на острові ­Садху визнана найбільшою у світі. Зображує Валлаббхая Пателя на прізвисько Сердар — "Вождь". Він був одним з авторів конституції Індії і творців політичного устрою країни. Відкрили пам'ятник 31 жовтня.

Висота статуї — 182 м, разом із постаментом — 240 м. Це майже у 2,5 разу вище за Батьківщину-Матір у Києві. Патель був одним із так званих батьків-засновників Індії. Доклав зусиль, аби після здобуття незалежності від Великої Британії Індія не розпалася на дрібні країни. Помер 15 грудня 1950 в Мумбаї. Тіло кремували.

Монумент відкрили на його 143-й день народження. До створення ­постаменту залучили майже 250 інженерів і 3400 робітників. Його створювали 33 місяці. На будівництво витратили понад $400 млн — 1,2 млрд грн. Постать Пателя вилили із 1700 т бронзи. Ядро монумента зробили із залізобетону. Залізо для нього збирали всією країною. Тому статую називають "Залізна людина Індії".

Поряд розташований музей, присвячений життю Пателя. Він містить 40 тис. документів, 2 тис. фотографій і дослідницький центр.

Статуя єдності перевершила попереднього рекордсмена — індійського Будду Весняного. Його загальна висота — 153 м, без постаменту — 128 м.

Зараз ви читаєте новину «Найвищою статуєю світу стала "Залізна людина Індії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути