пʼятниця, 13 жовтня 2017 07:11

Над Європою зафіксували сліди радіоактивного ізотопу

Німецьке федеральне відомство з радіаційного захисту зафіксувало викиди радіоактивного рутенію-106. Його сліди поширилися Німеччиною, Австрією та іншими європейськими державами. Джерело викидів — в районі Південного Уралу в Росії, кажуть у відомстві.

Спеціалісти з російського Челябінська це спростовують. Мовляв, перевищення норми там не зафіксовано. Мінекології РФ також вважає, якби таке й відбулося, то поширення рутенію з Уралу до Німеччини й Австрії — фізично неможливе.

Викиди ізотопу рутенію можливі в трьох випадках. По-перше, через аварію в лабораторіях, де досліджують лікування раку з використанням рутенію. Зазвичай ці заклади невеликі і так далеко викиди не могли поширитися. По-друге, при заправці космічних супутників. В елементах живлення для них рутеній застосовують як каталізатор. По-третє, внаслідок ядерних випробувань.

Дію рутенію-106 на організм порівнюють із цезієм-137. Його впливу люди зазнали після Чорнобильської катастрофи.

— Шкода від опромінення велика. Радіоактивні речовини майже не виводяться з організму. Рутеній-106 б'є по нервовій, серцево-судинній і травній системах. Болить голова, порушується серцевий ритм, вражаються печінка, жовчний міхур і шлунок. Людина худне, погано почувається, — каже український радіолог Олег Дерев'янко.

Зараз ви читаєте новину «Над Європою зафіксували сліди радіоактивного ізотопу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути