Ексклюзиви
середа, 12 грудня 2007 17:58

На шість років за ґрати відправили колишнього президента Перу

Автор: фото: REUTERS/Vi’ctor Ruiz Caballero
  Торік Альберто Фухіморі (на фото ліворуч) відзначив 68-й день народження з сином Кенхі (у центрі), його дружиною (праворуч) та кількома друзями. Його відпустили з-під варти під заставу, щоб колишній президент зміг побачитися з родичами
Торік Альберто Фухіморі (на фото ліворуч) відзначив 68-й день народження з сином Кенхі (у центрі), його дружиною (праворуч) та кількома друзями. Його відпустили з-під варти під заставу, щоб колишній президент зміг побачитися з родичами

"Я отримав країну в розрусі, виснажену інфляцією, міжнародною фінансовою ізоляцією та тероризмом. Мій уряд врятував права 25 мільйонів перуанців. Я відхиляю всі звинувачення", — казав на суді колишній президент ПеруАльберто Фухіморі, 69 років.

Із вересня цьогоріч його судили за зловживання владою протягом трьох президентських термінів із 1990-го по 2000-й. У вівторок Фухіморі засудили до шести років ув"язнення і $92 тис. штрафу. На цьому судовий процес не завершився. Присяжні ще мають вирішити, чи винний колишній глава держави у вбивстві 25 людей під час придушення повстань у країні. Йому загрожує перебування за ґратами до 2043 року.

Батьки Фухіморі — японці. Вони переїхали до Перу 1934-го. Альберто народився через чотири роки. Однак політичні опоненти звинувачують його у фальсифікації свідоцтва про народження.

Справжнє місце народження у документі нібито було затерте й іншим почерком вписана перуанська столиця Ліма. Противники Фухіморі стверджують, що він з"явився на світ в Японії. А це робить його перебування на посту глави держави нелегальним. Бо президентом може бути лише корінний житель країни.

Перші роки свого правління Фухіморі проводив політику, яку потім назвали "Фухішоком". Він швидко приватизував багато об"єктів державної власності. Залучив до країни іноземні інвестиції. Однак ціни за цей час зросли в десятки разів, і багато людей залишилися без роботи.

Фухіморі розлучився і передав повноваження першої леді країни старшій доньці

Під кінець третього президентського терміну у правоохоронців з"явилися докази того, що Фухіморі був корупціонером. У країні  почали діяти партизанські загони, що вимагали відставки і навіть смерті глави держави. Це змусило його вилетіти до Японії й там подати у відставку. Парламент її не прийняв. Натомість провів процедуру імпічменту, і президента оголосили в міжнародний розшук.

Позаторік Інтерпол затримав Фухіморі в Чилі. Його відправили до Перу, де над ним розпочався суд.

Екс-президент залишається одним із найпопулярніших політиків країни. 53% перуанців задоволені результатами його правління, а кожний восьмий готовий проголосувати за нього ще раз. Нинішнього президента Алана Гарсію Переса підтримують 5% населення.

Альберто Фухіморі був двічі одружений. Перша жінка, перуанка Сусана Хігучі, звинуватила чоловіка у зв"язках із організованою злочинністю. Тоді президент розлучився з нею і передав повноваження першої леді країни старшій доньці Кейко. Від шлюбу з Хігучі в нього четверо дітей.

Друга дружина Фухіморі — заможна японка Сатомі Катаока. Вона захищає чоловіка. Однак на суд із Японії до Перу не прилетіла. Натомість у залі була присутня перша дружина з трьома дітьми.

Екс-президент Філіппін вийшов на волю

У вересні цього року філіппінський суд визнав колишнього президента країни Джозефа Естрадо, 70 років, винним у присвоєнні $4 млрд державних коштів у 1998–2001 роках.
Він мав сидіти за ґратами до кінця життя. Однак на Філіппінах Естрада дуже популярний. До того як стати політиком, він знімався в кіно і на телебаченні. Його прихильники домоглися від нинішнього президента Глорії Макапагал-Арройо помилування Естрадо. 25 жовтня він вийшов на волю. Де він перебуває нині, невідомо.

Зараз ви читаєте новину «На шість років за ґрати відправили колишнього президента Перу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути