вівторок, 30 травня 2017 00:45

На Евересті завелися злодії

Альпіністи скаржаться на крадіжки балонів із киснем у високогірних таборах на Евересті.

— Крадуть запасні балони, що залишають із багажем, — каже гід Німа Тенжі Шерпа. — Їх беруть про всяк випадок. Якщо погіршується погода чи є якісь затримки. Залишитися без запасу кисню — небезпечно. Коли були перші скарги, ми не сприймали їх серйозно. Але нещодавно в однієї експедиції поцупили всі балони. В другої вкрали запас, який відклали на зворотню дорогу. Крадуть також їжу та газові балони для пальників. Кілька людей через це перервали сходження. Нестача кисню чи газу може коштувати життя. Востаннє мені довелося віддати свій балон. На тій висоті я почуваюся комфортно, а альпіністці з Австрії було погано.

На сходження та повернення альпіністу потрібно мати сім 4-літрових балонів. Одного вистачає на 5 год. вдихання.

Американські альпіністи написали в соцмережі, що в них вкрали сім балонів. Член команди знайшов їх захованими неподалік табору. Нещодавно японським альпіністам уночі хтось підмінив повні балони порожніми, розповідає гід.

Цього сезону уряд дозволив піднятися 400 альпіністам. 300 вже зробили це. З початку весни при спробах підкорити Еверест померли 10 альпіністів. Минулого тижня тіла чотирьох знайшли в наметі. Загинули в "смертельній зоні". На цьому відрізку рівень кисню в повітрі стає критично низький. Також загинув 85-річний Мін Бахадур Шерчан. Хотів підтвердити титул найстарішої людини, яка підкорила Еверест.

Наступного сезону уряд пропонує ввести нове правило. Кожен альпініст повинен мати носія-шерпу. У того повинен бути достатній запас кисню, ліків та їжі.

Зараз ви читаєте новину «На Евересті завелися злодії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути