Ексклюзиви
неділя, 29 липня 2007 17:33

Лікарняний кіт провіщає смерть пацієнтів

  Кіт Оскар обходить усі палати. Залишається в тій, де пацієнт скоро помре
Кіт Оскар обходить усі палати. Залишається в тій, де пацієнт скоро помре

Кіт Оскар, що живе в лікарні американського міста Провіденса, штат Род-Айленд, відчуває наближення смерті. Коли він приходить у палату, сідає на ліжко й починає голосно нявкати, це означає, що жити хворому залишилося щонайбільше чотири години. Лікарі кличуть рідних і близьких пацієнта, щоб ті провели з ним передсмертний час.

Оскара взяли ще кошеням 2 роки тому у відділ для хворих із психічними розладами. Там доглядають людей із хворобою Паркінсона, синдромом Альцгеймера. За цей час кіт передбачив більше 25 смертей.

Він обходить щодня усі палати. Оглядає й обнюхує пацієнтів, тоді йде собі далі. Залишається, якщо пацієнт скоро помре. Хворі, як правило, не усвідомлюють присутності Оскара, тому не бояться його.

— Багато сімей раді Оскарові. Вони цінять, що тварина розділяє з ними останні години тих, кого вони люблять, — говорить лікар Девід Дюсе. — Онук однієї хворої запитав, що робить в палаті кіт. Його мати відповіла: "Допомагає бабусі дістатися до раю". За півгодини стара померла.

Джоанна Тено, професор університету у Брауні, яка працює у цьому відділі лікарні,  каже, що має бути якесь біохімічне пояснення цього феномену. Мовляв, цей кіт не перший, хто має такі властивості.

— Я переконалася у його здібностях, коли він зробив 13-й правильний прогноз, — розповідає Джоанна Тено. — Оглянула одну пацієнтку: вона не їла, важко дихала, а її ноги посиніли. Це часто означає, що смерть близько. Але кіт вийшов. Виявилося, що я помилилася на десять годин. Оскар повернувся й останні 2 години провів біля жінки.

Нещодавно кіт отримав іменну настінну тарілку "За турботливе ставлення до невиліковно хворих".

Зараз ви читаєте новину «Лікарняний кіт провіщає смерть пацієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути