пʼятниця, 05 жовтня 2018 07:50

Кремлівський шпигун Чепіга причетний до втечі Януковича

Полковник російської розвідки 39-річний Анатолій Чепіга із села Ніколаєвка Амурської області причетний до злочинів Кремля на території України.

Він міг отримати звання героя ­Росії за операції на анексованому півострові, на Донбасі та за вивезення колишнього українського президента Віктора Януковича до РФ. Таку версію висунула міжнародна команда журналістів-розслідувачів.

Чепігу вважають причетним до "справи Скрипалів". 4 березня цього року двоє розвідників під іменами Руслан Боширов та Олександр Петров у британському місті Солсбері здійснили замах на колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Використали нервово-паралітичну отруту "Новачок". 13 вересня 2018-го на пропагандистському телеканалі "Раша Тудей" вони розповіли, що працюють фітнес-тренерами і їздили у Британію як туристи. Та невдовзі міжнародні розслідувачі назвали справжнє ім'я Боширова — Анатолій Чепіга.

— Із підрозділом спецпризначенців Чепіга прибув до президентської резиденції "Межигір'я" під Києвом. Перевезли Януковича у Крим, а потім — у Росію, — розповідає про події 2014 року російський журналіст Сергій Канєв.

— Героя Росії йому присвоїли закритим указом президента за Крим, — каже колишній армійський товариш Чепіги російському виданню "Новая газета".

Нагородили за те, що захоплення Ради міністрів Криму, аеродрому "Бельбек" і роззброєння української бригади морської піхоти у Феодосії відбулися без кровопролиття, припускають журналісти.

Розслідувачі з британської організації "Беллінгкет" вважають, що нагороду міг отримати і за участь у війні на Донбасі. Ім'я Чепіги викарбували на стелі в Далекосхідному військовому училищі поряд з іменами інших випускників закладу, що отримали звання героя. Там же його фото висить на дошці пошани.

Журналісти російського видання "Коммерсантъ" знайшли на батьківщині Анатолія Чепіги людей, які його впізнали. Він одружений, має двоє дітей, недавно отримав чотирикімнатну квартиру в Москві, за словами односельчан.

— Дуже розумний хлопець, кмітливий, навчався добре. Не пив, не курив, ні в яких поганих компаніях замішаний не був, — каже жителька Ніколаєвки.

— Що він на секретній службі в гарячих точках — ми знали. Його мати плакала: навіть родина не була в курсі, де саме він перебуває, — кажуть інші селяни.

Чепіга брав участь у чеченській війні в 1990-х, за інформацією журналістів.

Зараз ви читаєте новину «Кремлівський шпигун Чепіга причетний до втечі Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути