Ексклюзиви
вівторок, 05 квітня 2011 06:30

Іноземців евакуюють із Кот д'Івуару

У неділю 300 французьких десантників захопили аеропорт у Абіджані, економічній столиці Кот д'Івуару. Військові заблокували роботу летовища, аби дати змогу всім іноземцям вилетіти до сусіднього Сенегалу.

Понад тисячу людей загинули за останній тиждень у Кот д'Івуарі, країні в Західній Африці. Найбільше жертв у місті Дукує. Після бою працівники гуманітарної місії ООН виявили на вулицях міста сотні трупів. У п'ятницю в готельному номері застрелили викладача-француза.

У країні з грудня минулого року точаться сутички між прихильниками екс-президента 66-річного Лорана Гбагбо, який програв вибори, та нового глави держави — Аласана Уаттари, 69 років.

Гбагбо із прибічниками забарикадувався в Абіджані. Війська Уаттари оточили місто.

У країні живуть 12 тис. 200 французів, більшість мають бізнес або працюють в Абіджані. Кот д'Івуар — колишня французька колонія. На околиці Абіджана розташована база французького миротворчого контингенту "Одноріг". Зараз на її території переховуються 1650 іноземців. Франція ввела свої війська до країни 2002 року згідно з рішенням ООН.

Організації Об'єднаних Націй заявила, що вивезе всіх цивільних працівників із країни. Політичне протистояння у Кот д'Івуарі загострене війною між племенами якуба та гуере. Перше підтримує новообраного Уаттару, друге — колишнього главу держави.

Лоран Гбагбо назвав французів "окупаційною армією" і звинуватив їх у підтримці повстанців. Державне телебачення закликає громадян виходити з домівок і не залишати вулиць.

У жовтні 2000-го на виборах переміг Лоран Гбагбо. Це не сподобалося північним мусульманам, які підтримують Аласана Уаттару. З 2002 року в країні триває громадянська війна. Населення тікало на мусульманську північ, де сформувався ісламський рух опору. Франція допомагає Гбагбо. 28 листопада 2010 року у Кот д'Івуарі відбулися перші за 10 років вибори президента. Центрвиборчком оголосив переможцем Уаттару, а конституційна рада — Гбагбо. Після цього в країні почалися сутички. Кордони перекрили, відключили супутникове телебачення. До 30 березня повстанці Уаттари захопили майже всю територію країни.

За вісім років конфлікту з Кот д'Івуару втекли майже мільйон людей.

Зараз ви читаєте новину «Іноземців евакуюють із Кот д'Івуару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути