середа, 08 вересня 2010 06:17

Французи йтимуть на пенсію в 62 роки

— Мені вже зараз важко трудитися в свої 56 у порту, — каже Жан-Люк Маріано. — Якщо доведеться так працювати ще пару років, мені взагалі навряд чи буде потрібний відпочинок на пенсії.

У Парижі страйкують через пенсійну реформу. На вулиці французької столиці вийшли близько 130 тис. людей. На кожній лінії метро курсував лише один поїзд. У аеропорту ім. Шарля де Ґолля скасували 15% рейсів. Третина французьких учителів не вийшли на роботу, кілька шкіл припинили працювати. Президент країни 55-річний Ніколя Саркозі підвищив пенсійний вік на два роки. Тепер французи виходитимуть на пенсію в 62.

Протести стосовно таких змін почалися цьогоріч у травні. Тоді представники профспілок зустрілися з президентом. У вересні його указ набув чинності. По всій країні вийшли страйкувати мільйони людей.

Уряд Франції запевняє громадян, що без пенсійної реформи економіка країни зазнає краху. До 2050-го дефіцит державного бюджету може сягнути 100 млрд євро.

Реформа пенсійного віку не стосуватиметься французьких військовослужбовців. Вони й надалі виходитимуть на заслужений відпочинок у 45 років.

Французи-чоловіки в середньому живуть до 77. Француженки обганяють їх за тривалістю життя на сім років.

У лютому страйкували іспанці. Там пенсійний вік підвищили з 65 до 67 років. У Німеччині з 2006-го на пенсію йдуть у 65. У Італії підняли пенсійний вік для жінок до 65 років, там працюють 47% жіночого населення. У Бельгії пенсіонерами стають 65-річні чоловіки та 64-річні жінки.

Зараз ви читаєте новину «Французи йтимуть на пенсію в 62 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути