пʼятниця, 20 квітня 2018 00:55

Друг Путіна очолив Вірменію

17 квітня до центру столиці Вірменії Єревана стягують водомети та бронетехніку. Там п'яту добу протестують учасники акції "Зроби крок — відторгни Сержа". В обід парламент має обрати колишнього вірменського президента Сержа Сарґсяна, 63 роки, на посаду прем'єр-міністра країни. Мітингарі на чолі з опозиціонером 42-річним Ніколом Пашиняном виступають проти цього. Влада погрожує їм розгоном.

Протести в Єревані почалися 13 квітня. Один із організаторів — лідер опозиційної партії "Громадянський договір" Нікол Пашинян. Одночасно відбуваються протести в інших містах країни.

Вимагають від колишнього президента Сержа Сарґсяна відмовитися від посту прем'єр-міністра. Він очолював країну з 2008-го, до того рік керував урядом.

Прем'єр-міністра та президента Вірменії обирає парламент — Національні збори. 2015 року провели конституційну реформу. Основну владу зосереджено в руках прем'єра, а президент має представницькі повноваження.

Подібні конституційні зміни запровадили інші президенти пострадянських країн. Так продовжували своє правління. 1996-го на референдумі у Білорусі президент Олександр Лукашенко збільшив термін своїх повноважень із чотирьох до п'яти років. 2004-го провів референдум і отримав змогу балотуватися необмежену кількість разів. Таке ж право має президент Азербайджану Ільхам Алієв після референдуму 2009-го. Через сім років всенародне опитування подовжило президентський термін із п'яти до семи років. 2007-го казахський парламент дозволив президенту Нурсултану Назарбаєву висуватися на вибори необмежену кількість разів. Російський президент Дмитро Медведєв 2008-го збільшив термін повноважень глави держави з чотирьох до шести років для своїх наступників. Першим став Володимир Путін. Коли Сарґсян запроваджував зміни, обіцяв піти з влади, обурюються мітингарі.

2 березня президентом обрали 65-річного Армена Саркісяна. Він — колишній учений-фізик, був прем'єром Вірменії та послом країни у Великій Британії.

На 16 квітня кількість протестувальників у столиці сягає 20 тис. Розбивають наметове містечко, зводять невеликі барикади. Сотні лишаються ночувати на площах.

У понеділок люди намагаються прорватися до будівлі парламенту. Поліція застосовує світло-шумові гранати. По медичну допомогу звертаються 46 осіб, вісім із них — поліцейські. Мітингарі мають забої, у правоохоронців — колоті та різані рани. Поліція затримує близько 70 учасників акції.

17 квітня активісти починають сидячий протест. Блокують урядові будівлі.

Пашинян закликає до загальної непокори владі й проголошує ненасильницьку "оксамитову революцію". Поліцейські затримують його сина Ашота.

Пообіді парламент обирає Сарґсяна прем'єр-міністром. За це голосують 77 депутатів, проти — 17.

Президент Росії Володимир Путін вітає Сарґсяна телеграмою та телефоном. Сарґсян підтримував РФ на міжнародному рівні. Засудив санкції, які наклала на неї Парламентська Асамблея Ради Європи після вторгнення в Україну.

Нікол Пашинян закликає людей розійтися і відновити акції зранку. Оголошує, що для здійснення "оксамитової революції" створять спеціальний комітет. Поліція розчищає площі від барикад і прибирає намети. Наступного дня опозиційні мітинги тривають.

— Призначення Сержа Сарґсяна на посаду прем'єр-міністра — це лише привід для протестів. Основна причина — рівень корумпованості уряду за його правління, — говорить політичний аналітик-міжнародник Ілля Куса.

Протести не стануть масовими, вважає. Сарґсян висловлюється проти сусіднього Азербайджану. Між країнами тримається напруга після військового конфлікту в Нагірному Карабасі в 1991–1994 роках. Тоді вірмени з колись автономної Нагірно-Карабаської республіки повстали проти азербайджанської влади. Сарґсян досі надає їм підтримку.

Останні три роки у Вірменії економічний підйом. Це теж гратиме на руку новому прем'єру, додає експерт.

Зараз ви читаєте новину «Друг Путіна очолив Вірменію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути