Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2008 17:01

Дмитро Набоков погрожує спалити останній рукопис батька

73-річний Дмитро Набоков, син американського письменника російського походження Володимира Набокова, погрожує знищити неопублікований роман батька. 50 аркушів рукопису його останнього твору зберігаються в одному зі швейцарських банків.

Над романом "Подлиники Лауры" Володимир Набоков почав працювати 1974-го, за три роки до смерті. У заповіті він просив рідних знищити незакінчену книжку. Ані дружина письменника Віра, яка померла 1991-го, ані син Дмитро 30 років не наважувалися цього зробити. Оригінал твору показували лише обмеженому колу літературознавців.

Обурення нащадка Набокова викликав американський дослідник творчості його батька Джефф Едмундс. Він опублікував в Інтернеті начебто чернетки останнього роману.

Подейкують, що син не поспішає виконувати останню волю батька, бо чекає доброї грошової пропозиції за рукопис. Три роки тому він уже погрожував знищити "Подлиники Лауры" — образився на вільні інтерпретації творчості Набокова. Тоді літературознавці начебто знайшли в "Лоліті" свідчення, що письменника в дитинстві розбестив рідний дядько. І це, мовляв, суттєво вплинуло на психіку малого.

Дмитро Набоков називає останній роман батька найкращою його книгою, "квінтесенцією творчості". Зі свідчень небагатьох людей, які бачили рукопис, головний герой роману — огрядний учений Філіп Вайлд. Він одружений зі стрункою та легковажною жінкою на ім"я Флора. Та неперебірлива в статевих стосунках.

Твір починається з опису вечірки. Потому ще чотири сцени, після яких роман розпадається на фрагменти. Невідомо, скільки років Вайлдові. Він постійно думає про смерть, тому вирішує знищити себе за допомогою медитації.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Набоков погрожує спалити останній рукопис батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути