понеділок, 22 жовтня 2007 18:57

Депортовані афганці підсідають на наркотики

Автор: фото: REUTERS/Ahmad Masood
  У покинутому приміщенні в столиці Афганістану Кабулі наркоман вводить другові дозу героїну
У покинутому приміщенні в столиці Афганістану Кабулі наркоман вводить другові дозу героїну

На околиці столиці Афганістану Кабулі в розваленому під час війни колишньому Палаці культури і науки живе близько сотні людей. Для них найголовніше в житті — знайти чергову дозу наркотиків.

17-річний Гулам Ахмад підсів на опій два роки тому, коли працював на фабриці в Ірані. А незадовго перед тим як його депортували до Афганістану, перейшов на героїн. Зараз він, просить милостиню на вулицях Кабула, щоб купувати наркотики.

24-річний Мухамед Башир вживає героїн упродовж семи років. Його теж недавно депортували з Ірану. Там він працював на швейній фабриці.

— Мені доводилося тяжко працювати, — говорить Мухамед. — Спочатку опій був мені необхідний як знеболювальне. Згодом я перейшов на героїн. Зараз витрачаю на нього близько 4 доларів щодня.

Афганістан — найбільший у світі виробник героїну. За цей рік у країні виготовили 8,2 т опію — 93% світового обігу. Раніше звідси нелегально експортували опій до Європи, Індії та країн Середнього Сходу як сировину для виготовлення героїну. Але останніми роками місцеві наркобарони виробляють його вдома і шлють за кордон готовий продукт. Таким чином прибутки ростуть.

Певна частина залишається на батьківщині, де теж є широкий ринок збуту. 4% афганців залежні від наркотиків. Більшість із них — біженці, яких депортували з Ірану та Пакистану. Серед наркозалежних 120 тис. жінок та 60 тис. дітей. Багато людей почали вживати наркотики через складну економічну та соціальну ситуацію, яку спричинили 30 років війни. Наркотики у країні легкодоступні.

В Афганістані діють близько 40 іноземних реабілітаційних центрів. Але там не можуть допомогти всім. Наприклад, центр у Кабулі розрахований лише на десятьох осіб. Щоб до нього потрапити, треба кілька місяців чекати в черзі. Влада Афганістану не в змозі виділити потрібних коштів на лікування наркозалежних. Бо в країні після війни існує багато інших потреб.

Зараз ви читаєте новину «Депортовані афганці підсідають на наркотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути