Ексклюзиви
четвер, 17 червня 2021 00:35

Ченці десять років судилися за воду

Ченці бельгійського міста Рошфор виграли суд у найбільшого в світі виробника вапна, компанії "Лхойст груп", про право на джерельну воду. Варять з неї пиво.

Перші згадки про броварню в Рошфорі датують кінцем XVI ст. Зараз там варять чотири сорти елю під маркою "Рошфор".

Судова тяганина розпочалася 10 років тому. Компанія планувала поглибити розташований неподалік крейдяний кар'єр, щоб продовжити розробку до 2046 року. Треба було відкачати підземні води. Це знизило б рівень ґрунтових. Вони живлять джерело на території абатства. "Лхойст груп" запропонувала замінити природний стік системою насосів. Але ченці вважали, що це вплине на якість води і її мінералізацію. Подали позов.

Юристи компанії апелювали, що вода не належить абатству, доки не тече по його території. Однак ченці пред'явили документ про права на землю від 1833 року. Той забороняє змінювати русло ­джерела. 2019‑го суд першої інстанції погодився з доводами монахів. Крейдяна компанія подала апеляцію. У травні апеляційний суд підтвердив, що, хоча власник кар'єра теж володіє джерелом, він не має права відводити всю чи частину води, яка тече в абатство.

Зараз ви читаєте новину «Ченці десять років судилися за воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути