Ексклюзиви
вівторок, 18 червня 2019 10:00

У заповіднику влаштували казарму для солдат

У заповіднику влаштували казарму для солдат
Памʼятник Т. Шевченку, м.Канів, Чернеча гора. Фото: http://tyzhden.ua

У Каневі на Черкащині на могилі Тараса Шевченка 18 червня 1939-го відкрили бронзовий пам'ятник. Поруч із ним почав роботу літературно-меморіальний музей.

Ще 1926-го розпочалось активне впорядкування могили. Шевченківський меморіал на Чернечій горі в Каневі проектували та споруджували з 1934-го за постановою Раднаркому УСРР. Перед цим радянська влада змінила хрест на могилі Шевченка на тимчасовий пам'ятник-бюст, який виготовили робітники Городищенського цукрового заводу.

До 120-річчя з дня народження Кобзаря конкурс на кращий пам'ятник Шевченку в Києві виграв ленінградський скульптор Матвій Манізер. Коли пам'ятник виготовили і привезли до скверу навпроти Київського університету, виявилося, що він замалий для того простору. Тоді було прийнято рішення встановити його в Каневі. А в Києві скульптор повторив із несуттєвими змінами свою попередню роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шотландець заснував поселення в Криму

15 серпня 1941-го німецькі війська зайняли Канів. Вони пограбували державний заповідник "Могила Тараса Шевченка". У спустошених залах музею влаштували казарму для солдат, а потім перетворили на концтабір. Після війни заповідник відновили. 1978-го на могилі Шевченка вчинив акт самоспалення дисидент Олекса Гірник.

На березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму військово-морську базу Севастополь 14 червня 1783-го.

Зараз ви читаєте новину «У заповіднику влаштували казарму для солдат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути